keskiviikko 10. marraskuuta 2021

Tästä alkutilanteesta kohti terveellisempää elämää

Aloitin laihduttamisen tai toivottavasti tarkemmin sanottuna elintapojen terveellistämisen sunnuntaina 31. lokakuuta. Tuolloin lähtöpainoni oli peräti 127,1 kilogrammaa. Pituutta minulla on kuitenkin vain noin 170 senttimetriä joten ylipainoa oli ehtinyt kertyä vyötärölleni reilusti. Nyt kun tuosta alkutilanteesta on kulunut reilu kymmenen päivää on painoni pudonnut jo 1,8 kilogrammalla, painon ollessa nyt 125,3 kilogrammaa.

Minun tapauksessa kyseessä pitäisi olla laihdutuskuurin sijaan nimenomaan elintapojen ja varsinkin ruokavalion terveellistäminen. Syyt jotka minut kuitenkin ajoivat laihduttamaan ovat terveyteen liittyviä joten on toivottavaa että nämä muutokset jotka nyt toivottavasti saan kehossani ja ruokavaliossani aikaan ovat pidempikestoisia, kestävät parhaimmillaan sitten koko loppuelämäni. Eihän se nimittäin hyödytä pidemmän päälle jos kilot tulevat takaisin, sillä taas ne olisi vain iso riski erilaisten sairauksien kannalta.

Minulla alkoi olemaan hiljalleen erilaisia sairauksia ja kipuja joihin todennäköisesti myös runsaalla ylipainollani on ollut ja on vaikutuksensa. Ylipaino on voinut vaikuttaa jalkapohjakipuihini sekä myös minulla todetun kihdin muodostumisessa voi ylipainolla olla ollut merkittävä rooli. Siksi aloin yhä enenevässä määrin lokakuun lopulla ajattelemaan että nyt saakeli riittää! Herätys, Viltsu! Otin itseäni niskasta kiinni ja aloin ennen kaikkea terveellistämään ruokavaliotani. Samalla toivon todella että kehostani lähtee pois runsain mitoin läskiä. 

Alkutilanteeni muutosten suhteen oli onneksi vielä mielestäni suht kohtuulliset. Olen innostunut viime päivinä katselemaan Olet mitä syöt-ohjelmaa ja siihen ohjelmaan osallistuvien henkilöiden vastaavia alkutilanteita tarkastellessa tuumannut että ei oma tilanne mielestäni kuitenkaan noin paha ole ollut. Vaikkakin ylipainoa on minullakin aivan liikaa. Mutta jotain eroja olen kuitenkin huomannut ja kokenut oman tilanteeni olevani vielä kuitenkin vähän valoisampi ja kivuttomammin oikaistavissa. 

Ensinnäkin, siis miten vitun paljon ihmiset oikein säilyttää jääkaapeissaan ruokaa? Tätä olen paljon ihmetellyt kun niiden ihmisten jääkaappeihin on kurkistettu. Niiden ihmisten jääkaapit ovat olleet aivan täys ruokaa. Aivan erilainen tilanne kuin minulla. Tietenkin, nämä ohjelmaan osallistuneet kilpailijat ovat olleet suurimmaksi osaksi perheellisiä joten se voi vähän selittää eroja. 

Mutta kun minulla on hyvin usein jääkaapissa lähinnä vain noin 2-3 vuorokauden ruokatarpeet, hävikkiä syntyy omassa sinkkutaloudessani hyvin vähän ja usein on tilanne se kun jääkaapissani ei ole kuin hädin tuskin valo, jämäruokia on myös hyvin harvoin. Siihen nähden on aina yhtä ällistyttävää kurkistaa sen toisen ihmisen jääkaappiin ja huomata kuinka vitun paljon siellä on tavaraa. Ei toisaalta ihme että hävikkiä syntyy niin paljon.

Sitten niiden ohjelmaan osallistuneiden ihmisten se alkutilanne. Se hetki kun ne näyttää mitä ovat viikon aikana syöneet ennen kuin niitä aletaan ohjaamaan syömisen ja liikkumisen suhteen. Niillä on huomattavasti pursuavampi se pöytä kuitenkin kuin mitä minulla olisi, pöytä on täynnä erilaisia herkkuja, mättöjä ja muuta ruokaa. Siis välillä voi olla ruokaakin ihan. Oikein minuakin oksettaa kun näen sen alkutilanteen. Se pistää entisestään minuakin heräämään omaankin tilanteeseen.

Oma alkutilanne ennen ruokavalion terveellistämistä oli siis vielä ihan kohtuullinen kuitenkin. Suurimmat ongelmakohtani olivat salaattien ja kasvisten liian vähäinen syöminen, liiallinen herkuttelu siis etenkin leivonnaiset olivat heikkoutenani ja aivan liian suuret annoskoot.

Söin ennenkin kuitenkin suht terveellisesti. Silti, kaikesta huolimatta. Söin kuitenkin aamupalan ja lounaan vähintään töissä ja siellä ruokaan on panostettu terveellisestäkin näkökulmasta. Mutta kyllähän mikä tahansa ruoka varmaan lihottaa jos sitä liikaa syö? Ja minun annokset olivat ennen järkyttävän isoja, ja varsinkin söin paljon niin jälkiruokia kuin lämpimiä pääruokiakin. Sen sijaan salaatteja vähemmän. 

Söin liian usein roskaruokaa ja useimmiten viime kuukausien aikana pitsan kokokin muuttui lopulta perhepitsaksi ja sen vedin kerralla kitusiini. Annokseni olivat muutenkin tosiaan aivan liian isoja niin töissä kuin kotonakin. Sekä silloin kun herkuttelin niin todella herkuttelin eli esimerkiksi pannukakkua meni ennen puolikas pellillinen illassa, samoin itse tehtyä pitsaa ja kaupasta ostetut litran jäätelö- ja keksipakkaukset menivät kerralla, samoin valmiit kääretortutkin.

Hyvää kuitenkin alkutilanteessani ennen oli tosiaan se että ruokavalioni ei aivan retuperällä ollut vaan se oli kuitenkin lopun perin jotain sinne päin. Jos miettii siis millaisen sen terveellisen ruokavalion pitäisi olla. Kaksi huomionarvoista juttua mitä tulee heti mieleen ja johon ensisijaisesti panostaisin on se että kasviksia ja hedelmiä reilusti lisää ruokavalioon sekä lause kohtuus kaikessa olisi nyt valttia. 

Toiveenani on että saisin ruokavalioni terveellisemmäksi ja painoakin siinä samalla pudotettua ainakin lopulta 20-25 kilogrammalla. Pienillä askeleilla kohti siis terveellisempää elämää. Nyt on todellakin aika herätä! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!