torstai 10. tammikuuta 2013

Uskotaan hyvyyteen!

Viime aikoina olen paljon pohtinut elämän tarkoitusta ja elämän tärkeimpiä arvoja. Arvoista olen eniten pyöritellyt nupissani käsitteitä inhimillisyys ja ihmisarvo.

Olen päättänyt nyt kuitenkin viimein lopettaa elämän filosofian kanssa pähkäilyn ja tiivistää ajatteluni yhteen ainoaan käsitteeseen, hyvyyteen. Elämän hyvyyteen.

Olen nimittäin tullut siihen lopputulokseen, että tuohon elämän hyvyyteen tämä koko elämisen ydin on hyvä kiteyttää. Ja se on hieno päämäärä jokaiselle elämäänsä kuluttavalle yksilölle.

Mitä se hyvyys sitten on?

Minä liitän hyvyyden käsitteeseen näitä elämän oleellisimpia arvoja. Lähimmäisyyden, ihmisarvon ja inhimillisyyden, oikeudenmukaisuuden ja epäitsekkyyden. Nämä arvot muistaen rakentuu mielestäni hyvä elämä.

Oma kunnia, maine, raha ja materiaalit ovat mielestäni elämässämme toissijaisia arvoja.

Pidän ennen kaikkea hyvänä lähtökohtana elämiselle toisten ihmisten huomioimista, heidän kunnioittamista, oikeudenmukaista kohtelemista ja mahdollista auttamista.

Mielestäni teesi "Kohtele toisia siten kuin toivoisit itseäsi kohtelevan" on mainio perusta elämällemme.

Meidän pitäisi mahdollisen itsekkyyden sijaan huomioida toisemme yhä paremmin. Elämämme on kuitenkin lahja, joka voi päättyä milloin tahansa.

Epäitsekkyyden ohella meidän pitäisi muistaa kuitenkin oman elämämmekin kohdalla tuo sama totuus. Tehdä elämästämme mahdollisimman nautinnollinen niillä resursseilla, mitkä meillä on käytettävissämme. Toiset ihmiset yhä kuitenkin huomioiden.

Hyvä elämä rakentuu mielestäni lisäksi mahdollisimman positiivisesta ajattelusta, tekemisestä ja viestinnästä. Siitä, että huomioisimme sen, että hyvin monesta asiasta ja tekemisestä löytyy positiivisiakin puolia ja toisimme niitä enemmän vain esille sekä sanomisissamme että teoissamme.

Uskon positiivisella ajattelulla saatavan elämästä mahdollisimman hyvän. Ajattelumme on kuitenkin kaiken tekemisemme lähtökohta.

Siihen en kuitenkaan jaksa valitettavasti uskoa, että elämämme maapallolla muuttuisi koskaan täysin ihanteelliseksi, mutta hyvyyteen kannattaa jaksaa uskoa. Ja omalla panoksellamme tehdä toinen toistemme elämästämme hyvää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!