torstai 14. maaliskuuta 2013

Miksi journalismia tuotetaan?

Mikä journalismin tarkoitus on? Miksi journalismia tuotetaan? Miksi Suomessa on lukuisia toimittajia, jotka täyttävät lehtien sivuja, päivittelevät verkkolehtiä, pitävät metakkaa radioissa ja pällistelevät telkkaruuduilla? 

Mihin hemmettiin toimittajia kaivataan? 

Toimittajat ovat meidän, kansan palvelijoita. Ne seuraavat yhteiskunnan tapahtumia ja uutisoivat sekä raportoivat niistä objektiivisesti meille. 

Journalismi on ennen kaikkea tiedon välittämistä. 

On journalismilla toki muitakin tehtäviä. Joku viisas on aikoinaan mennyt luonnehtimaan journalismia nelijalkaiseksi otukseksi. Sanonta juontuu siitä, että journalismilla on neljä päätehtävää. Yksi niistä on tiedon välittäminen ja raportoiminen.

Entäs muut tehtävät? 

Toimittajat kertovat tarinoita meille ihmisille. Ne haastattelevat ihmisiä ja välittävät haastatteluja meidän nähtäviksi, kuultaviksi ja luettaviksi. 

Kolmas journalismin tehtävä on keskustelun ylläpitäminen ja sen herättäminen. Toimittajat tarttuvat epäkohtiin ja ongelmiin ja kertovat niistä meille. Keskustelua syntyy. Toki on muitakin keinoja herättää keskustelua. 

Toimittajat voivat kehitellä jonkin puheenaiheen, joka ei ole julkisuudessa ollut, tuoda sen sinne julkisuuteen ja keskustelua kehittyy.

Esimerkiksi MTV3:n 45 minuuttia-ohjelma on kunnostautunut tässä puuhassa erinomaisesti. Ja maininnan arvoista on myös se, millaisen keskustelun Jatkoaika.com onnistui syksyllä herättämään. 

Suomen naisten maajoukkueen maalivahti Noora Räty kertoi Jatkoajan sivustolla kolumnissaan maajoukkuevalmennukseen liittyvistä ongelmista ja keskustelua heräsi valtakunnallisesti. Kolumnit ovat muutenkin mainio keino herättää keskustelua.

Entäs se neljäs journalismin päätehtävä? Se on yhteiskunnan ja erilaisten tahojen, organisaatioiden seuraaminen. Toimittajat ovat ikään kuin portin vartijoita monien eri tahojen ja kansalaisten välissä. 

Niin kuin minä itse olen Jatkoajan HPK-toimittajana HPK:n ja seuran kannattajien keskellä seuraamassa HPK:n tapahtumia kannattajia varten.    

Näiden syiden takia journalismia tuotetaan. Luulisin. 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!