maanantai 29. huhtikuuta 2013

Mitä itsensä kehittäminen vaatii?


Ihminen voi koittaa kehittää itseään monessa eri asiassa. Ja tavoitella monia eri juttuja, vaikka jotain ammattia. Mitä itsensä kehittäminen sitten vaatii?

  1. Itsensä kehittäminen vaatii selkeän tavoitteen. Ettei kehittäminen olisi vain sanan helinää ja haihattelua vaan, että on oikeasti joku kirkas päämäärä. ”Tämän eteen teen töitä.”

  2. Päämäärä ei yksinään kuitenkaan riitä. Vaan tavoitteen eteen on sitouduttava. Tavoite ei saa olla vain nimenomaan sitä silkkaa puhetta vaan se on otettava sitten tosissaan, jos oikeasti tavoitteensa haluaa koittaa saavuttaa. On oltava päämäärätietoinen.

  3. Tavoitteen toteuttaminen vaatii myös työtä. Ei liian ehdottomasti, että joka päivä tekee töitä hullun kiilto silmissä ja joutuu sen vuoksi pösilään vaan että tekee itselleen sopivassa aikataulussa töitä tavoitteensa eteen. Ja ymmärtää sen, että mikään ei tule kuin Manulle illallinen.

  4. Ja että saa pidettyä asenteensa kuosissa on osattava johtaa itseään. Omaa käyttäytymistään ja omia tunteitaan. Etenkin silloin, kun se kehittymisensä vuoksi on tarpeellista.

  5. Kehittymisprojektin matkan varrella on hyvä kuunnella myös muita ja muiden neuvoja. Ne vievät myös eteenpäin.

  6. Kehittymistaipaleesta kannattaa nauttia. Sitä voi toisinaan jopa ajatella, että se matkan teko päämääräänsä on hienompi juttu kuin itse mökille pääsy.

  7. Ja päämääritietoisuudesta huolimatta liian ehdottomasti ei silti kannata tavoitteeseensa suhtautua. Että sitten, jos tavoite ei toteudukaan, niin se ei tulisi olemaan maailman loppu. Siksi ei kannatakaan ajatella liian aikaisin, että mun pitää osata tää, tää ja tää että mä olisin tota. Tai mun täytyy saavuttaa tuo. Vaan tekee kehittymistyötään nautintojen kautta. Pyrkii siihen, että kehittyminen on samalla myös kivaa. Ettei se menisi pakkopullaksi.

  8. On hyvä myös ymmärtää, että jo kehittyminen itsessään antaa ihmiselle paljon. Eli kehittymistyötään ei siltikään turhaan tee vaikka päämäärä ei toteutuisikaan.

  9. Ja kannattaa kuunnella Cheekin Jippikayjei-kappale. Siinä on osuvat sanat. En ihan turhaan kuuntele sitä alvariinsa. =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!