maanantai 22. huhtikuuta 2013

Mitä on menestyminen elämässä?

Kilpa-urheilussa menestymisen käsite on selkeä. Menestyt, kun voitat. Teet enemmän maaleja kuin vastustajasi tai ylität ensimmäisenä maaliviivan. Ja voitat kultaa tai kauden päätteeksi mestaruuden.

Tätä on voittaminen. Tätä on menestyminen. Voiko "tavis" sitten menestyä? "Tavis", joka ei harrasta urheilua. Voiko hän menestyä elämässään? Ja mitä menestyminen hänelle tarkoittaa?

Mitä on menestyminen elämässä?

Menestyminen ihan normi arkielämässä on luultavammin myös voittamista. Menestyt, kun pääset hyvään virkaan, saat paljon titteleitä ja tilillesi napsahtelee kuukausittain suuri summa rahaa.

Tältä se menestyminen ainakin ulkopuolisin silmin vaikuttaa olevan, mutta voiko ilman korkeita virkoja ja isoa palkkaa menestyä elämässään? Voittaa elämässään?

Voi menestyä. Mielestäni kuka tahansa voi halutessaan menestyä ja voittaa elämässään. Tärkeintä ei nimittäin ole mielestäni muiden päihittäminen, kukistaminen vaan oman itsensä voittaminen.

Se, että asettaa itselleen tavoitteita, päämääriä ja saa ne myös toteutettua. Silloin voittaa itsensä. Silloin nujertaa itsensä. Ja voin kertoa, että itsensä voittaminen tuntuu aivan mielettömältä. Se on varmaan parasta voittamista.

Olenko minä sitten menestyshullu? Mikä on menestymisen ja voittamisen merkitys? Pitääkö elämässä edes menestyä?

Se riippuu jokaisesta ihmisyksilöstä erikseen. Se, millaisen arvon annat menestymiselle ja voittamiselle. Jotkut janoavat pelkkiä voittoja ja jotkut taas ei juokse lainkaan voittojen perässä, mutta ovat silti onnellisia.

Minun mielestäni menestymisellä ei ole niin isoa merkitystä kuin onnellisuudella. Tai koen, että elämässä menestymistä on se, että löydät oman itsesi. Teet niitä asioita, joista sinä pidät. Et niitä, joita muu maailma arvostaa ja odottaa sinulta.

Oman itsensä toteuttaminen haluamallaan tavalla on mielestäni myös menestymistä. Ja se tuottaa onnellisuutta. Hyvä elämä rakentuu siitä, että olet mahdollisimman paljon sellainen kuin haluat olla.

Ja se, että opit tuntemaan itsesi vaatii elämistä. Se vaatii ennakkoluulotonta ja rohkeaa asioiden kokeilua. Sitä kautta löytyy omat jutut.

Ja jotta ne löytyy, niin pitää olla rehellinen. Rehellinen itselleen.

Näillä sanoilla tämä viikko käyntiin. Hyvää alkanutta viikkoa Viltsun nurkkauksen lukijoille.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!