keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Puhe 100-vuotiaalle Suomelle

Hyvä juhlaväki,

Olemme kokoontuneet juhlistamaan 100-vuotiasta Suomea. Rakasta ja tärkeää isänmaatamme. Itsenäistä isänmaatamme. Saamme tänä päivänä olla kiitollisia aikaisemmille sukupolville niin sodan ajan uhrauksista kuin myös siitä raskaasta työstä, jolla itsenäistä Suomea on sodan jälkeen rakennettu.

Tänä päivänä meillä onkin kaiken uhrautuvaisen työn jälkeen Suomi, joka on hieno maa asua. Myös monien mittareiden mukaan Suomi on yksi maailman parhaista maista elää ja asua, ehkä jopa paras kaikista.   

Suomi on pieni valtio, mutta niin vain pieni ja sisukas maamme ponnistaa muiden pohjoismaiden kanssa aivan maailman kärkeen monissa asioissa. Monissa positiivissa asioissa. Kansainvälisten vertailujenkin mukaan Suomi on hyvä maa asua.

Tällaisesta maasta voimme olla ylpeitä. Saamme olla ylpeitä ja kiitollisiakin siitä, että kotimaamme ompi Suomi. Saamme olla kiitollisia niille jotka aikoinaan uhrasivat elämänsä Suomen itsenäisyyden puolesta. Sekä saamme olla kiitollisia tosiaan myös niille, jotka ovat kovalla työllä ahertaneet Suomesta sen, mitä se nyt on.

Se, että Suomi on tänä päivänä itsenäinen ei ole ollut itsestäänselvyys. Itsenäisyyden saavuttamiseksi ja ylläpitämiseksi on tehty kovasti töitä ja sen eteen on taisteltu. Siitä saamme olla kiitollisia. Ja yhä tänä päivänä me suomalaiset olemme valmiita puolustamaan itsenäisyyttämme. 

Meillä suomalaisilla on hyvä maa asua. Suomi on muun muassa kaunis, tasa-arvoinen, sivistynyt, melko turvallinen ja vakaa valtio. Ja kun katsoo kansainvälisiä tilastoja melkein liikuttuu. Niin hyvin Suomi on sijoittunut monissa tärkeissä ja tuoreissa tilastoissa.

Tilastojen mukaan Suomi on muun muassa maailman vakain ja turvallisin valtio. Kun vertaillaan eri maiden turvallisuutta niin Suomi sijoittuu ykköseksi. Vertailussa otetaan huomioon esimerkiksi maan rikos- ja väkivaltarikosten määrä, terrorismi ja miten esimerkiksi poliisiin voi luottaa rikosten hoitamisessa. Suomessa on muun muassa järjestäytynyttä rikollisuutta maailmassa vähiten.

Raskaistakin poikkeuksista huolimatta saammekin elää melko turvallisessa valtiossa. Suomessa on tilastojen mukaan myös maailman paras hallinto ja suomalaiset äänestävät tanskalaisten ohella vapaimmissa ja luotettavimmissa vaaleissa. Suomi on myös tasa-arvoinen maa.

Tilastojen mukaan kotimaamme on maailman toiseksi tasa-arvoisin valtio. Tilastoissa maat asetetaan järjestykseen sen mukaan, kuinka tasa-arvoisesti naiset osallistuvat talouselämään ja politiikkaan ja millaiset erot koulutuksessa ja terveydessä on sukupuolten välillä. Suomessa myös naisilla on mahdollisuus esimerkiksi vaikuttaa tärkeissä asioissa ja opiskella, se on hieno juttu.

Vapaus on myös tärkeä asia ja tilastojen mukaan Suomi onkin maailman vapain maa, Norjan ja Ruotsin ohella. Suomalaisilla on myös maailman eniten henkilökohtaista vapautta ja valinnan vapautta.
 
On myös monia muita tilastoja, jotka osoittavat Suomen olevan hyvä maa asua. Löytyy monia syitä siihen miksi saamme tänä päivänä olla ylpeitä isänmaastamme. Yksi tällainen asia on koulutus. Suomessa on erinomaiset koulutusmahdollisuudet.

Esimerkiksi Suomen peruskoulutus on maaiman parasta. Ja Suomi onkin muun muassa maailman lukutaitoisin maa. Suomalaisen korkeakoulutuksen laatu on myös maailman kolmanneksi parasta. 
Ei olekaan ihme, että näin hyvin pärjäävässä maassamme myös ihmisten hyvinvointi on hyvällä tasolla. Suomi on esimerkiksi inhimillisen hyvinvoinnin vertailussa maailman paras maa. Suomi on myös maailman viidenneksi onnellisin maa ja suomalaiset ovat eurooppalaisista toiseksi tyytyväisimpiä elämäänsä.

Suomi tarjoaakin meille hyvän, turvallisen ja kauniin maan asua. Siitä olkoomme sekä kiitollisia että ylpeitä. On kunnia-asia saada olla suomalainen. Sylvian joululaulun sanoin, "Sen vertaista toista en mistaan ma saa, on armain ja kallein mull' ain Suomenmaa!"


Puhetta saa vapaasti kommentoida, onhan tässä vielä aikaa ruksailla tätä paremmaksikin. Tarkoitus on että puhe esitetään Länsituulen Suomi100-juhlissa ensi viikon tiistaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!