lauantai 23. joulukuuta 2017

Mitä joulun aika merkitsee?

Osallistuin viime sunnuntaina Hämeenlinnan kirkon järjestämään Kauneimmat joululaulut-tilaisuuteen. Se oli kaunis ja osin mieltäkin herkistänyt tilaisuus. Mieltäni herkisti etenkin kohdat, jossa laulettiin joulun olevan kohta täällä. Niin kuin Joulupuu on rakennettu-laulussa, "joulu on jo ovella".

Joulupuu on rakennettu-laulu herkisti muutenkin mieltäni, sillä onhan se lapsuusaikojeni rakas joululaulu. Toinen kappale mikä herkistää mieltä on Varpunen jouluaamuna. Laulussa lauletaan varpusen olevan oikeasti tytön pieni veli, joka saapuu tyttöä tervehtimään taivaasta, mutta voisihan se varpunen etenkin minun tapauksessani olla myös enkelten maasta tullut isoveli.

Nyt joulu on jo hyvin lähellä, sillä elämme jo jouluaatonaattoa. Ja saavuin tänään hiukan yli kymmenen aamupäivällä isäni luo Parolaan joulun viettoon. Täällä oli jo kuusikin valmiiksi koristeltu, kun siskon lapset Vilma ja Veikko kävivät sen eilen koristelemassa. Ja onpa se komea kuusi. Muutenkin kotikotini oli jo juhlakunnossa, siivottuna ja joulukoristeet paikoilleen laitettuna.

Joulu on huomenna täällä! Ja se on suorastaan ihanaa. Kaksi viikkoa on joulun eteen tehty töitä, on leivottu ja tehty jouluruokia ja nyt kaikki alkaa olemaan valmiina vuoden kohokohtaan ja joulun viettoon.

Joulu on melko monikasvoinen juhla. Monille ihmisille joulu merkitsee erilaisia asioita. Minulle joulu merkitsee aikaa lähimmäisten, minulle rakkaiden ihmisten kanssa. Joulu on myös tunnelmallinen ja kaunis juhla sekä tietenkin ylensyönnin aikaa. Joulu on myös perinteiden aikaa. Monet joulun rakkaatkin perinteiset tavat toistuu vuosi toisensa jälkeen.

Ensinnäkin olen aina viettänyt, myös aikuisiällä joulun lapsuuden kodissani Parolassa. Vielä muutama vuosi sitten meitä oli täällä äiti ja isovelikin joulua juhlistamassa kanssamme, mutta nyt vietämme joulun isäni kanssa kaksin. Jouluaattoaamuna katselemme ensin jonkin aikaa Joulupukin kuumaa linjaa, sitten joulurauhan julistuksen Suomen Turussa.

Sen jälkeen me käymme joko isäni kanssa Katinalassa siskoni perheen luona jouluvierailulla tai sitten siskoni perhe tulee Parolassa käymään. Sitten ollaan levollisin mielin jonkin aikaa, kunnes koittaa aika mennä joulusaunaan. Joskus kuuden aikaan illalla syödään puolestaan joulun juhlaillallinen ja sen jälkeen availemme paketit. Saatamme myös käydä jouluaattona jo haudoilla. Joulu on perinteiden aikaa. Ja yksi perinne lähes tulkoon on myös se, että nukun jouluaattoa edeltävän yön huonosti. Odotan ja jännitän kaiketi joulua sen verran paljon, että nukkuminen on vaikeaa. Aivan kuin lapsena.

Olen aina ollut melko vahvasti jouluihminen. Rakastan suorastaan joulua ja se onkin oikeastaan vuoden ainoa juhlapyhä jota oikeasti juhlin. Joulu on vain kerran vuodessa, mutta isänpäivä joka syksy, niin kuin The Joulukalenterin farmarirouvalla Kertulla on tapana sanoa. Sitä on kuitenkin vaikea sanoa, mikä tekee joulusta joulun. Hyvä ja rakas joulu muodostuukin monien tekijöiden summasta.

Joulu on ensinnäkin tärkeää rauhoittumisen ja rentoutumisen aikaa. Joulusta nauttii myös sen takia, että silloin saa mässäillä ruoalla. Jouluna on myös tunnelmallista. Pirtit on koristeltu korein koristein ja ulkoilmaakin kaunistaa ja valaisee monet jouluvalot. Joulu tuo valoa muuten melko pimeän talven keskelle. Joulu on arvokasta aikaa myös sen takia, että se on tärkeä perhejuhla.

Tätä kaikkea joulu ainakin minulle merkitsee ja siksi joulu kai niin rakas juhla onkin. Toisaalta joulussa on parasta myös lasten riemu, on nautinnollista katsella varsinkin siskon kuusi vuotiaan pojan riemua ja jännitystä jouluna.

Joulun ja joulun tunnelman tekeekin moni eri asia ja yksi asia mikä myös tekee joulusta joulun on lumi. Ja onkin hienoa, että tänä vuonna on luminen joulu. Lisäksi joulun tunnelmaa nostattaa monet rakkaat joululaulut, kuten Varpunen jouluaamuna, Sydämeeni joulun teen ja Sylvian joululaulu.

Vaikeaa on myöskin sanoa, mikä on parasta joulussa. Jos jotain täytyy sanoa, niin parasta joulussa lienee se, että silloin saa olla niin monesta asiasta kiitollinen ja saa nauttia niin monesta asiasta. Saa nauttia niin ruoista, joulutunnelmasta, somisteista kuin lähimmäisten seurastakin. Ja saa olla mukana siskon lasten riemussa ja jännittämisessä.

Joulu on iso juhla ja toivokaamme että tänä vuonna meillä kaikilla on edessä oikein hyvä joulu. Loppuun toivotan oikein kaunista joulun aikaa kaikille Viltsun nurkkauksen lukijoille!

Henkilön Ville Heino kuva.
Siskon lasten koristelema joulukuusi.
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!