lauantai 12. tammikuuta 2019

Miten sujui ensimmäinen viikko työkokeilua?

Nyt on ensimmäinen viikko työkokeilua takana. Päällimmäiset fiilikset työkokeilusta ovat se oli ihan kivaa, vähän raskasta, olihan minusta tekemään näinkin paljon työtunteja viikossa ja siellä on mukavat työkaverit. Eli kaikki sujui ihan hyvin, illalla olin sitten aina työpäivieni jälkeen väsynyt ja jalat olivat kipeät kun en ole taas pitkiin aikoihin tehnytkään seisomatyötä.

Työkokeilu on melko iso muutos aiempaan elämääni. Majakka-aikoinani olin tehnyt töitä kolmena päivänä viikossa ja yhteensä sellaiset 9 työtuntia viikossa. Nyt uurastin ja uurastan 30 työtunnin viikkoja, teen töitä kaikkina arkipäivinä viikossa. Ja onhan työkokeilu muutenkin melkoinen muutos elämääni,

Majakka-aikoina tein istumatyötä. Minulla oli mahdollisuus hyvin usein istua aina silloin kun tein Majakassa työhommia. Nyt työkokeilussa joudun tai pääsen tekemään seisomatyötä. Se on iso muutos ja voi olla ettei kroppa ole täysin siihen ihan tottunut ja senkin takia kroppa reagoi muutokseen normaalia isompana kipuna. Työkokeilua aiemmin seisomatyötä tein viimeksi vuoden 2015 keväällä eli lähes neljä vuotta sitten. 

No, työt Tavastialla hakkaa kyllä kevyesti työt Majakassa. Siitäkin huolimatta vaikka uurastan Tavastialla selkeästi pitempiä työpäiviä ja työtuntimääriä viikossa. Se kertoo jo paljon etten olisi varmaan edes kyennyt tekemään Majakan hommia saman verran viikossa kuin töitä Tavastialla. Hulluksihan minä olisin ennen pitkään tullut, sillä Majakan hommat olivat tylsiä, mielenkiinnottomia. Tavastian hommat on paljon kiinnostavampia, niitä tekee ihan mielellään ja työvuorot menevät paljon jouhevammin kuin akoinaan Majakassa.

Olin nyt tämän arkiviikon Tavastialla töissä salaattipisteessä enimmäkseen. Autoin salaatteja tekevää työntekijää hommissaan. Vaikka olenkin Tavastialle periaatteessa ilmainen työntekijä, tai no tarjoaahan ne minulle kyllä lounaan aina päivittäin mutta muuten en saa palkkaa heidän kauttaan, niin tämä ilmaisuus ei mielestäni näkynyt missään muualla kuin palkkatositteessa ja varsinkin sen puuttumisessa.

Sain hyvää kohtelua muilta työntekijöiltä. Hyvää perehdyttämistä ja neuvontaa, hyvin otettiin vastaan henkilökuntaan ja minulla oli samanlaiset tauot kuin muillakin vaikka minulle ei välttämättä edes kuuluisi enää puoli kahden kahvitaukoa kuuden tunnin työntekijänä. No sain silti sellaisenkin aina pitää. Ja istuin tauoillani aina samassa pöydässä kuin muukin henkilökunta. Ja se tekemäni työ ei ollut mitään hanttityötä pelkästään, tai tietenkin pitää olla tarvittaessa aina valmis kädetkin likaamaan keittiömaailmassa mutta sain uurastaa salaattipuolella samankaltaisia hommia kuin varsinainen työntekijäkin.

Siellä oli paljon sellaista hommaa että pistä pusseista salaattia, tomaatteja, kurkkuja, porkkanaraastetta tai muuta sellaista niin isoihin tarjoiluastioihin. Lähes kaikki kun tuli sinne Tavastialle valmiiksi jo käsiteltyinä niin niitä ei tarvinnut kuin tarjolle pistää. Sitten niitä laitettiin tarjolle ja seuraavaksi ne tarjoiluastiat laitettiin sellaisiin kärryihin joilla ne kiikutettiin linjastoihin sitten kymmenen aikoihin tarjoilua ja asiakkaita odottamaan.

Sitten oli paljon luonnollisesti puhtaanapitotehtäviä ja tiskaamista sekä sitten sain aika paljon myös pakittaa erilaisia ruokia. Olin siis pääruokapisteelläkin auttamassa ruokien pakittamisessa, eli laittamasssa ruokia isoihin gn-vuokiin. Niitä pääsivät kokit sitten paistelemaan.

Paljon tuli salaattipuolelle siis salaattiaineksia valmiiksi käsiteltyinä mutta eilen oli jonkin virheen takia tullut kokonaisia tomaatteja salaattia varten. Ne jouduinkin sitten lohkoamaan. Mutta se homma luonnistui ihan hyvin minulta, kun löysin lopulta tavan jolla pystyi lohkoamaan jo kaksikin tomaattia kerralla niin hommat kävivät jouhevasti.

Mutta siis siitä plussaa että pääsen ainakin salaattipisteellä olemaan kunnolla mukana siinä varsinaisessa työnteossa. Että en joudu vain tiskaamaan vaan näen kunnolla mitä se työ siellä salaattipisteellä on. Minuahan kierrätetään tuolla Tavastian keittiöllä, että olen joka työpisteellä aina kaksi viikkoa kerrallaan. Minusta se on hirveän hyvä asia, saan kokemusta monesta työpisteestä ja saan kunnolla kokeilla sitä työntekoa monessa eri keittiöalan työtehtävässä.

Tavastiahan on iso paikka. Siellä on ruokailijamäärä sellaiset 800-900 päivittäin. Mutta on Tavastian keittiössä toki sitten paljon työntekijöitäkin, ihan erilailla kuin pienessä Ilonpisarassa. Tavastialla on samaan aikaan töissä sellaiset kymmenkunta työntekijää. En vielä edes kunnolla tiedä mitä kaikkia eri työpisteitä siellä Tavastian keittiöllä onkaan, mutta eiköhän se tässä ajan saatossa selviä.

Omaan työpanokseeni tällä viikolla voin olla mielestäni ihan tyytyväinen. Olin mielestäni taas ahkera ja reipas. Pyrin olemaan myös jonkin verran oma-aloitteinenkin vaikkei se aina niin helppoa olekaan periaatteessa uudessa työpaikassa.

Ja nyt on sitten työnteon paras osuus menossa eli vapaat ja vieläpä viikonloppuvapaa. Viikonloputhan minulla on aina vapaina ja olen arkipäivät töissä. Kyllä nyt tuntuu viikonloputkin ihan erilaisilta kun on tehnyt töitä viikon. Tuli ihan tarpeeseen tämä viikonloppuvapaa. Nyt vain huvin ja levon kannalta otettava tämä vapaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!