lauantai 2. helmikuuta 2019

Kuinka on ensimmäinen kuukausi työkokeilua sujunut?

Se on kuukausi jo työkokeilua koulutuskeskus Tavastian keittiöllä takanapäin. Kirjoitan blogiini fiiliksiäni kunkin työkokeiluviikon jälkeen. Tässä blogissa voit siis tällä hetkellä seurata Viltsun taivalta työkokeilussa.

Tällä kertaa kun on jo kuukausi työkokeilua takana niin ajattelin hieman yhteenvetomaisesti kirjoittaa koko ajasta minkä olen tähän mennessä viettänyt työkokeilussa. Miten työkokeiluni on alkanut? Mitä olen työkokeilussani siis tähän mennessä ehtinyt tekemään? Ja olenko viihtynyt työkokeilussa? Ainakin näihin kysymyksiin koitan paneutua tässä blogitekstissä.

Jälleen on todettava, että aika on tässäkin tapauksessa mennyt nopeasti. Justiinhan aloitin työkokeilun ja nyt on jo neljä viikkoa työkokeilua takana. Olen ensimmäisten neljän viikon aikana paiskinut hommia sekä salaattiosastolla että jakelussa/salin puolella. Ensimmäiset kaksi viikkoa olin töissä salaattiosastolla, tekemässä salaatteja ja seuraavat kaksi viikkoa olin töissä jakelussa/salin puolella.

Salaattipuolen hommat olivat minulle jo etukäteen enemmän tuttuja kuin salipuolen hommat. Olihan minun aiempi työkokemus kartutettu enemmänkin ruoanvalmistushommista. Tavastialla vaan sai äkkiä huomata että määrät mitä erilaisia salaatteja tehdään on suuria. Onhan ruokailijamäärät isoja Tavastialla päivästä toiseen, yleensä ruokailijamäärät on jo ruokalassa sellaisen 800-900 hengen luokkaa. Sitten vielä Tavastialta lähtee kuljetuksina ruokaa muutamaan eri paikkaan eli annosmäärä mitä ruokia valmistetaan Tavastialla joka päivä on sellaiset parin tuhannen luokkaa eli todella paljon.

Tavastian salaattiosastolla sai vaan äkkiä huomata senkin että iso annosmäärä otetaan myös huomioon ruoanvalmistuksessa. Ja että ollaan suurkeittiössä. Tehdyt salaatit olivat melko yksinkertaisia, vaikeammin valmistettavat salaatit kuten majoneesipohjaiset salaatit tulivat keittiölle puolestaan valmistuotteina. Tavastialla käytetään paljon myös valmiiksi käsiteltyjä salaattiaineksia, tomaatit ja kurkut ovat valmiiksi kuutioituja tai viipaloituja. Salaatti on valmiiksi jo silputtua ja säilykkeitäkin käytetään melko paljon.

Tavastian keittiöllä muutenkin huomaa helposti sen että todella ollaan suurkeittiöllä. Ruoanvalmistus ja muut työt pyritään pitämään aika yksinkertaisina, ja salaattia tehdään kerralla monia astioita. Esimerkiksi kun tehdään vihersalaattia niin levitetään kaikki muoviastiat joihin salaattia tarjolle laitetaan niin ensin pöydille valmiiksi, sitten sinne kaadetaan pusseista salaattiin tulevat eri ainesosat ja sitten niitä sekoitetaan. Eli työvaiheet salaatin teossa on melko yksinkertaisia, helpohkoja ja aikaa säästäviä. Sellaisia mitä tuollaisessa keittiössä kannattaa ollakin, jossa valmistetaan päivittäin monia satoja annoksia ruokaa.

Ja päivittäin tehtävät salaatit on tarkkaan määriteltyjä etukäteen. Ruokalistassa lukee mitä salaattia on kunakin päivänä tarjolla ja mitä ainesosia niihin tulee. Huomion arvoista on se, että keittiö ei tule kuitenkaan kovin epäsiistiksi vaikka salaatteja tehdäänkin paljon. Tämä ehkä senkin vuoksi että salaatit on justiin useimmin jo valmiiksi esikäsiteltyjä ja niitä kaadetaan "vain" pusseista tarjolle. Tai valmiita salaatteja kuten majoneesipohjaisia salaatteja pistetään tarjolle sellaisinaan. Sotkua syntyykin näiden seikkojen vuoksi vähän. Ja jos sotkua syntyy niin pitää aina jo kussakin työvaiheessa huomioida että sotkua on syntynyt ja siivota jälkensä, sotkua ei täten pääse kertymään.

Ensimmäiset kaksi viikkoa siis olin töissä salaattiosastolla. En kuitenkaan ollut yksinäni töissä salaattiosastolla vaan minun kanssani oli siellä töissä yksi Tavastian keittiön työntekijä. Tavastialla on omat työntekijänsä kullakin työpisteellä, työtehtävät eivät vaihdu vaan ne pysyvät aina samoina.

Viihdyin salaattiosastolla hommissa. Ja omasta mielestäni hommat siellä sujuivat ihan hyvin. Olin reipasotteinen ja työjälki oli kohtuu hyvää. Tosin olisin voinut olla vain yhä tarkempi laadun valvonnassa. Esimerkiksi kun eteen tuli huonolaatuista salaattia niin tarkemmin vain kiinnittää siihen huomiota ja ilmoittaa siitä. Toki välillä hyvin huomioinkin heikkolaatuiset salaatit.

Salaattiosastolla minun oli jokseenkin helpompi olla töissä kuin jakelussa/salipuolen hommissa joissa olin hommissa sitten seuraavat kaksi viikkoa. Onhan aiempi työkokemukseni ja koulutuksenikin enemmänkin suuntautunut ja hankittu ruoanvalmistustehtävistä. Salipuolelta kokemukseni oli ennen tätä kahta viikkoa kuitenkin melko vähäistä.

Salissa/jakelupuolen askareissa hommiini ensin aamusta kuului lähinnä aamun tiskeistä vastaaminen eli siis tiskaaminen. Tavastialla tarjotaan puuroa joka arkiaamu ja puurolla käy yleensä sellaiset 70-90 henkilöä ja sitten käy vielä erikseen aamupuurolla lukiolaiset, joita on noin 50-70. Nämä puuron syönnistä kertyneet tiskit piti aamun aikana hoitaa ja ruoanvalmistuksesta tulleet tiskit. Kovin pienillä koneilla minun ei tarvinnut tiskejä hoitaa vaan suurkeittiöön tarkoitetulla astiapesukoneella ja patatiskikoneella. Patatiskikoneella puhdistetaan kaikki gn-vuoat tuolla ja niitä vuokia on yleensä varsin paljon.

Sitten tiskin hoitamisen ohella korjaan yleensä tarjolla olleen puuron myös pois. Tavastialla on siis ruokalassa neljä eri linjastoa mutta vain yhdessä linjastossa eli ensimmäisessä linjastossa on aamupuuro tarjolla. Se pitää korjata pois ennen kuin lounas laitetaan tarjolle. Yleensä yli jäänyt puuro heitetään kokonaan pois tai sitten jos sitä on jäänyt pakillinen niin se säästetään.

Lounasta ruvetaan laittaa Tavastialla puolestaan tarjolle siinä kymmenen aikaan aamulla. Lounas laitetaan tarjolle neljään eri linjastoon, tosin tämä viikko oli lukiolaisilla koeviikko jolloin käytössä oli vain kolme linjastoa. Jos muuta osaan linjastoista kertoa niin kahdessa ensimmäisessä linjastossa on tarjolla myös kasvisruoka. Ja linjastoissa on ensin tarjolla salaatit muoviastioissa ja sitten on tarjolla lämpimät ruoat. Lämpimissä ruoissa tarkkaan kirjoitetaan mitä ne sisältävät. Sisältävätkö ne esimerkiksi kalaa, kasvista tai naudan lihaa. Ja ovatko ne laktoosittomia, gluteenittomia tai maidottomia, nämä kirjoitetaan tarkkaan asiakkaiden nähtäville. Myös ainakin päivän pääruoista on näkyvillä myös mitä kaikkea muuta ruoat sisältävät.

Sen sain huomata että työ salin puolella oli välillä melko hektistä, kyllä siellä sai töitä tehdä ihan tosissaan ja olla reipastahtinen. Ruokailijamäärä oli tälläkin viikolla päivittäin sellaista 500-600 luokkaa ja asiakkaita tuli välillä isoissakin ryppäissä syömään, pakit tyhjenivät vauhdilla ja niitä sai olla nopeasti vaihtamassa uusiin. Ruokailijamäärä jäi tällä viikolla normaalia vähäisemmäksi kun oli se koeviikko mutta kyllä Tavastian keittiöllä silti töitä piisasi.

Vaihdettavia pakkeja ei haeta juurikaan keittiöltä vaan saliin tuodaan lämpövaunuilla ruokia gn-vuoissa isompia määriä kerralla. Ja kullekin ruoalle on yleensä omat lämpövaununsa ja nekin on tarkkaan merkitty. Tietää mistä vaunusta mitäkin ruokaa on otettavissa. Esimerkiksi kun perjantaina oli tarjolla paistinperunoita, nuggetteja ja kasvisnuggetteja niin nämä kaikki olivat omissa lämpövaunuissaan salin puolella. Sieltä niitä otettiin tarjolle sitä mukaan kun oli tarvetta. Ja sama systeemi oli käytössä myös salaatin puolella. Lämpövaunujen tilalla oli kylmävaunut mutta saliin tuotiin aina kylmävaunu jossa oli salaatteja mitä sai vaihdella aina linjastoista loppuneiden salaattien tilalle.

Siinä hiukan selitettynä sitä systeemiä millä lailla tuo linjastoista huolehtiminen tuolla Tavastian ruokalassa tapahtuu. Siinäkin on jälleen yritetty yksinkertaistaa tuotakin hommaa mikä on ihan fiksua. Lämpö-ja kylmävaunujen käyttäminen tuolla on tarpeellista, sillä kukaan ei ehtisi jatkuvasti hakemaan uusia gn-vuokia vaikka suoraan uunista ja keittiön puolelta.

Ensimmäisen salipuolen työvuoron jälkeen tuntui ajatus minusta salityöntekijänä mahdottomalta. Oppimista ja muistettavaa tuntui olevan paljon ja systeemien sisäistäminen tuntui vaikealta. Mutta kyllä sitä on vähitellen oppinut tekemään noita salipuolenkin hommia. Työ jakelussa/salissa on kyllä välillä tosiaan melko hektistä. Kerrankin oli sellainen tilanne kun jäin syystä ja toisesta vähäksi aikaa yksistään hommiin salipuolelle ja samaan aikaan joka linjastoon tuli iso määrä asiakkaita. Siinä sai sitten sykkiä joka paikkaan reippaasti ja olisi saanut mielellään olla ainakin kahdessa eri paikassa yhtä aikaa. Mutta ehkä hankalatkin tilanteet on hyviä ja opettavaisia hetkiä?

Sellaista se minun työn tekoni siellä Tavastian keittiöllä on tähän mennessä noin niin kuin suurpiirteittäin ollut. Työkokeilu on mielestäni sujunut ja alkanut ihan hyvin. Keittiön apupäällikkökin kertoi tällä viikolla minulle että toimiani keittiöllä on kehuttu ja että olen taitava. Tuota ennen edellisenä päivänä oli yksi työntekijä puolestaan kehunut minulle että olen reipastahtinen ja hyvä.

Positiivinen palaute on etenkin näin alussa kun vielä jännittääkin uutta-vanhaa työpaikkaa niin tärkeää. Se jännittäminen vähenee ja tulee tilalle itsevarmuutta ja itseluottamusta. Minä olen kyllä viihtynyt työkokeilussa Tavastialla tämän ensimmäisen kuukauden aikana. Työkaverit siellä ovat aina niin ystävällisiä minuakin kohtaan, pääsen tekemään hommia laidasta laitaan ja justiin kokeilemaan ja näkemään taas mitä se työn teko siellä keittiöllä on. Ja minulla on myös mielestäni hyvät edut tuolla työpaikalla. Ylijäänyttä ruokaa saan ostaa päivittäin sellaisella hinnalla että litran rasia jotain ruokaa maksaa euron verran. Tällä viikolla tosin ostin kotiin isommankin määrän kirjolohikiusausta, 2,7 kilogramman vuoan kiusausta ostin 2,7 euron hinnalla.

Sitten saan Tavastialla syödä lounaan arkipäivisin ilmaiseksi. Ja aamupuuron saan viidenkymmenen sentin hinnalla. Jos taas haluan esimerkiksi leipää tai muuta syödä aamulla niin se maksaa euron.

Säästänkin nyt rahaa ruokaostoksissa kun ostan kotiin tuota ylijäämäruokaa yleensä euron hinnalla ja syön arkisin lounaan Tavastialla. Säästän myös työn teossa kun ei tarvitse kotona ruokaa laittaa, ei edes viikonloppuna kun ostaa kotiin siis ruoat Tavastialta. Työvaatteina minulla oli alkuun Tavastialla käytössä mustat collegehousut ja kaksi mustaa t-paitaa, ennen kuin minun varsinaiset työvaatteeni tulivat. Nyt minulla on siellä käytössä mustat housut ja limevärinen t-paita. Nämä aluksi minulla käytössä olleet housut ja t-paidat sainkin pitää itselläni ja ne on sellaisia vaatteita että niitä voi varsin hyvin pitää muuallakin kuin vain keittiötyössä. Siis ihan arkikäytössä ne menevät hyvin, vaatteet ovat väritykseltäänkin neutraaleja ja niissä ei ole esimerkiksi Tavastian logoa.

Mutta se niistä työasioista tällä erää. Nyt on viikonloppuvapaa kuitenkin menossa ja siitä koitan tässä samalla nauttia. Hyvät viikonlopun jatkot kaikille blogini lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!