lauantai 9. helmikuuta 2019

Viikkoni patatiskikoneen käyttäjänä

Jälleen on yksi viikko työkokeilua takana. Sehän alkaa sujumaan jo kuin rutiinilla. Työkaverit ovat tulleet tutuiksi ja voi olla vähän rennommin mielin, ei ainakaan tarvitse jännittää enää niin paljoa kuin alkuaikoina. Edelleenkään en ole saanut paljoa palautetta työstäni joten vielä vähän jännittää että miten ovat työni muiden mielestä sujuneet. 

Mutta joitakin kehuja olen kyllä saanut, reippaaksi on kehuttu ja antoihan keittiön apupomokin palautetta että toimiani on kehuttu. Ja tällä viikolla keittiön pomot ainakin vitsailivat ja luulen että hiukan tosissaankin olivat kun sanoivat että Villelle pitää antaa kuntoisuuslomapäiviä. Niitähän annettiin armeijassa ainakin erinomaisesti palvelustaan suorittaneille sotureille. 

Isompi palautekeskustelu on kuitenkin kohta edessä. Paikan varsinainen päällikkö kysyi minulta että miten olisi välipalautekeskustelun laita kun työkokeilu on edennyt suunnilleen puoliväliinsä. Täytyy kysellä vähän tuolta työeläkevakuutusyhtiö Varmaltakin miten toimia. Tuskin niilläkään mitään palautekeskustelua vastaan on. Eikö se ole hyvä asia vain saada kunnolla palautetta työstään? Hiukan vain jännittää minkälaista palautetta saan, mutta tuon palautekeskustelun jälkeen kaikki on avoimempaa. Ei tarvitse ainakaan spekuloida palautteen kanssa. Miettiä mitä se ja se tarkoitti kun se sanoi tuota ja tuota ja niin pois päin. 

Ja vaikka en kuntoisuuslomapäiviä sitten lopulta saisikaan niin ainakin hiihtoloma minulla muuten on. Hiihtoloma on viikolla yhdeksän. Koulu on silloin kiinni, koulun keittiö on kiinni ja minullakaan ei silloin hommia olisi joten minullakin on hiihtoloma. Täytyy vain siitäkin kysyä vielä Varmastakin että miten tämä hiihtoloma nyt sitten käytännössä menee. Onko niillä jotain sitä vastaan? Niiden sivuilla kun luki että työkokeilun aikana ei mielellään tulisi olla lomapäiviä sillä tarkoitus on nimenomaan testata sitä miten työkokeilija sopeutuu työelämään. Ja kuinka jaksaa työelämässä.

Tämä viikko alkoi työkokeilussa suunnilleen sillä että kävin tältä keittiön apupomolta kysymässä mikä on työpisteeni tällä viikolla. Olinhan ollut jo kaksi viikkoa salaattipisteellä, kaksi viikkoa jakelussa ja tarkoituksena oli että olen jokaisella työpisteellä kaksi viikkoa kerrallaan. No tämä tarkoitus ei kuitenkaan toteutunut sillä salaattipisteellä oli yksi harjoittelija, pääruokapisteellä oli yksi harjoittelija joten en päässyt niihin työpisteisiin. Sainkin olla vielä tämän viikon jakelussa/ salin puolella. 

Ainakin tämän piti olla tarkoitus, mutta tämäkään tarkoitus ei kuitenkaan toteutunut. Sillä työpäivän aikana selvisi että tiskausosastolla oli sairastapauksen vuoksi työvoimavajetta joten sainkin olla sen ajan kun koulun ruokalassa oli lounasta tarjolla niin patatiskissä. Keittiöllä on oikeastaan kolme tiskikonetta, on yksi iso tiskikone, sellainen tunnelitiskikone. "Tunnelin" läpi menevät etenkin astiatiskit ja sekalaiset ruoanlaittovälinetiskit. Sitten on pienempi tiskikone ja sitten on patatiskikone jolla pestään esimerkiksi gn-vuoat ja muut pakit. Minä sain käyttää tätä viimeksi sanottua patatiskikonetta tuon lounaan ajan siis ja pestä likaisia gn-vuokia ja muita pakkeja. Tämä oli työni koko tämän viikon ajan, sillä tämä tiskausosaston sairaustapaus ja sairausloma kesti koko tämän viikon. 

Aamulla huolehdin viime viikon tapaan jälleen yksinäni koko tiskausosastolle tulleista tiskeistä. Käytin sitä tunnelitiskikonettakin jolla pesin näitä ruoanvalmistuksesta tulleita tiskejä joita ei voinut patatiskikoneeseen laittaa ja pesin myös aamupalalta ja etenkin aamupuurolta tulleita tiskejä. Sitten päivällä siitä yhdestätoista lähtien aina siihen asti kun pääsin puoli kahdelta töistä niin käytin vain tuota patatiskikonetta ja pesin patatiskiä eli näitä likaisia gn-vuokia sun muuta rompetta. Siinä samalla koitin parhaani mukaan auttaa myös isoa tiskikonetta käyttänyttä työntekijää ja tiskausosaston puhtaassa päässä ollutta työntekijää. Vein esimerkiksi puhdasta tiskiä paikoilleen saliin ja keittiöön.

Eli pääosin tiskaushommia sisälsi tämä viikko työkokeilussa. Mutta tykkäsin kyllä näistäkin hommista. Työvuorot ainakin sujuivat vauhdikkaasti kun hommia riitti, ei todellakaan tarvinnut pyörittää peukaloitaan. Opin myös viikon varrella ottamaan huomioon tuon että tiskausosastolla oli vain kaksi työntekijää töissä ja kysymään tarvitsevatko he apua. Vastaus oli aina myönteinen ja löysin itseni sen jälkeen patatiskistä tiskaamasta näitä pakkeja. 

Olikohan se keskiviikko kun ensin olin jakelussa/salissa. Tämä jakelun vakituinen työntekijä kun luuli ensin että minua tuskin tarvitaan nyt tiskausosastolla kun siellä on varmaan riittävästi tällä kertaa työntekijöitä. No aloin sitten ihmettelemään jonkin ajan kuluttua kun salin puolella kerätään näitä gn-vuokia yhdelle tiskikärrylle ja se kasa ei yhtään vähene että mikäköhän on homman nimi. Kävin sitten tiskausosastolla ja minulle selvisi että sielläkin oli hiukan kaaosta patatiskissä ja että patatiskistä puuttui työntekijä. Minä tähän sitten tartuin ja kysyin tarvitaanko minua siellä ja vastaus oli jälleen myönteinen, kyllä tarvittiin. No siirryin sitten jakelusta käyttämään jälleen patatiskikonetta.

Tykkäsin kyllä hommistani. Patatiskikonetta on suht yksinkertaista käyttää, likaisia gn-vuokia ei kovin paljoa yleensä tarvitse esipestä kun kone on suht hyvä. Pakit asetellaan niille kuuluville paikoille tiskikoneeseen, kerrallaan koneeseen mahtuu joko kahdeksan isompi kokoista gn-vuokaa tai sitten peräti 16 pienempi kokoista vuokaa eli koneeseen mahtuu aika hyvä määrä pestäviä vuokia. Tämä on kyllä hyvä juttu sillä gn-vuokia tuolla Tavastialla likaantuu melkoinen määrä päivän aikana kun syöjiä on siis paljon. Sitten kone käynnistetään, pesuohjelma pyörii muutaman minuutin ja puhdistaa vuoat ja sitten kone tyhjennetään ja tilalle laitetaan mahdollisesti uusia vuokia. Pesukoneessa on sisällä pieniä rakeita jotka puhdistavat vuoat.

Minulle näytettiin myös viikon aikana miten patatiskikone ja isompikin tiskikone käynnistetään mutta en ole ihan varma muistanko enää miten nämä asiat tapahtuivat. Patatiskikone nyt on vielä yksinkertainen käynnistää mutta isommassa tiskikoneessa on niin paljon erilaisia osia mitkä pitää laittaa paikoilleen että voi olla vaikeampi osata kasata tuo kone. Päivän päätteeksi opin myös laittamaan patatiskikoneen pois päältä ja keräämään sen sisällä olevat rakeet isoihin gn-vuokiin.

Töissä jaksoin hyvin tämän viikon ja jalatkaan eivät olleet enää kipeät. Kotona sitten välillä väsymys vaivasi. Etenkin torstaina olin jo aika poikki, puhki ja väsynyt. Mutta en tiedä oikein päivänokostenkaan ottamisesta arkipäivinä työvuorojen jälkeen. Toisaalta nukkuminen piristäisi ja nukkuminen on aina kivaa mutta toisaalta sekin on pois siitä vapaa-ajasta jonka olen hereillä arkipäivinä ja se vapaa-aika on muutenkin jo aika vähäistä.

Mutta sellainen oli se työviikko. Sitten vielä nauttimaan lauantai-illasta ja sunnuntaista jonka jälkeen uuden työviikon kimppuun.    



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!