torstai 6. kesäkuuta 2019

Työnhaun aakkoset

A= Aika. Työnhaku tarvitsee ennen kaikkea aikaa. Työnhaku vie yllättävän paljon aikaa jollloin sitä on oltava jos haluaa työnhaussa menestyä. Työnhaku on verrattavissa palkkatyöhön, kumpikin vie ison palan arjesta.

B= Biljardi. Älä kuitenkaan uuvutakaan itseäsi myöskään työnhaulla vaan anna aikaa myös levolle ja vapaa-ajalle. Pidä taukoja, pelaa välillä erä bilistä ja olet taas pirteämpänä jatkamassa työnhakua.
Minulle myös kävi niin että sain keksittyä jutun juurta työhaastattelussa Vantaalla kun sielläkin oli biljardipöytä... "jaa, teilläkin on biljardipöytä, meillä Länsituulessa pelataan biljardia myös paljon."

C= CV eli Ansioluettelo. Tämä on tärkeä pitää ajan tasalla ja päivitettynä. Tärkeät tietosi löytyvät tiivistettynä ansioluettelosta.

red alphabet decors

D= Duuni. Tämähän se on työnhaun tietenkin tärkein tavoite ja päämäärä. Saada duunia eli työtä!

E= Erottuva. Tämä on sana johon törmää myös paljon työnhakuohjeita lukiessa. Panosta siihen että työhakemus erottuu muista hakemuksista positiivisella tavalla. Tai kirjoita eri työpaikkoihin toisistaan erottuvia ja räätälöityjä työhakemuksia.

Erottuva on todennäköisemmin ollut aina in työhakemusten teossa ja nyt varsinkin kun moneen paikkaan lähetetään hirveät määrät hakemuksia. Pitää erottua muista hakemuksista, jäädä työnantajan mieleen.

F= Fakta. Työnhakuun liittyy paljon tietenkin myös faktatietoa. Yksi faktoista on jo se että työnhaku vaatii kovaa työtä. Sitten kannattaa mielestäni panostaa myös siihen että kirjoittaa itsestään vain faktaa eli totuudenmukaisia tietoja ja persoonan piirteitä itsestään. On hyvä tuntea itsensä. Valheesta jää useimmiten kiinni.

G= Go on, VMP, Barona, Staffpoint.... Näitä henkilöstöpalveluyrityksiä on nykyään paljon ja näihinkin kannattaa ottaa työtä hakiessa yhteyttä. Näiden kautta voi saada joko keikkatyötä tai sitten hyvällä tuurilla pitempiaikaista työtä.

Minulla kävi hyvä tuuri syksyllä 2010 kun työllistyin pidemmäksi aikaa VMP:n kautta koulutuskeskus Tavastian suurkeittiölle lähinnä tiskaajaksi.

H= Huolellisuus. Työnhaussa ei voi liikaa painottaa sanaa huolellisuus ja sen merkitystä. Työtä hakiessa on syytä olla huolellinen. Kirjoittaa huolellisesti työhakemukset ettei tule noloja virheitä ,jotka vaikuttavat työn saantiin alentavasti. 

I= Itsekuri. Työnhaku toteutetaan paljon yksin eli itsenäisesti jolloin se että saa jotain edes aikaan työnhaussa vaatii itsekuria! Minulla on liian usein käynyt nyt niin että sitä itsekuria ei ole löytynyt tarpeeksi ja olen saanut huomata tekeväni aivan jotain muuta kuin ollut hakemassa töitä.

J= Joustavuus. Nykyajan työelämässä taitaa joustavuudella olla tärkeä rooli mutta niin on joustavuudella tärkeä rooli myös jo työnhaussa. Ensinnäkin varsin usein työnhakua ei ole sidottu mihinkään kellon aikaan vaan töitä voi hakea joustavalla aikataululla. Joko aamulla, päivällä tai illalla. Miten itselleenkin parhaiten sopii. Se on vain minulle sanottu että yöllä ei kannata sähköpostia lähettää sillä vaikka se ei ketään herättäisikään niin silti voi herättää kysymyksiä jos sähköposti on lähetetty keskellä yötä. 

Ja kyllähän sitten työhaastatteluihinkin kannattaa olla valmis melkein päivänä minä hyvänsä. Minäkin yritin tänään ensin sovittaa yhtä työhaastattelua ensi viikolle mutta työnantaja sanoi että asialla on kiire niin joustin ja olin valmis tulemaan työhaastatteluun jo huomenna! Eli huomenna on minulla jälleen työhaastattelu, ja jälleen Vantaalla.

K= Kalenteri. Hyvä kalenteri on tärkeä kapistus työnhaussa. Työnhaku tulee sisältämään toivottavasti paljon työhaastatteluja, paljon muita tapaamisia, päivämääriä mihin mennessä jotain tiettyä paikkaa voi hakea... Työnhaussa tulee vastaan paljon tärkeitä päivämääriä ja tärkeitä tapaamisajankohtia jotka pitää merkitä ylös johonkin. 

Hyvä kalenteri on kaiken A ja O, sinne voi kaikki menonsa merkitä tarkkaan ylös ja kun menot on hyvin ylhäällä niin pysyy asiat järjestyksessä, ei tule kaaosta ja kun paremmin muistaa ja näkee milloin on mikäkin tapaaminen niin ei tule sovittua vahingossa toista tapaamista päällekkäiselle ajankohdalle!

Minäkin ostin tässä maanantaina tuollaisen Viiden vuoden kalenterin Suomalaisesta kirjakaupasta noin 15 euron hintaan. Sinne voi viiden vuoden ajan merkitä menonsa ja muut tärkeät muistiinpanot ylös. Se oli tärkeä hankinta.

Work and Play yellow neon sign

L= Luovuus. Vaikka työhakemukset ja ansioluettelot ovatkin hyvin virallisia asiakirjoja niin silti näkisin myös että luovuudelle on tilaa työnhaussa. Ainakin jos hakee työtä alalta jossa luovuudella on roolinsa. Voihan sitä työhakemustakin kirjoittaessa hyödyntää luovuuttaan ja koittaa tehdä sillä tavoin työhakemuksesta positiivisella tavalla muista erottuva hakemus.

M= Muistiinpanot! Pistä muistiin esimerkiksi työpaikkailmoitukset joihin olet hakenut. Ne eivät loputtomiin pysy muun muassa Molin sivuilla vaan on tärkeää että otat ne vaikka tietokoneelle ylös muistiin. Tällöin pysyt kartalla mihin olet hakenut ja jos tärppää ja napsahtaa kutsu haastatteluun niin voit lukea vielä muistin varmistamiseksi että jaa niin, tällaista tekijää siellä haettiin! 

Ja tällaiseen paikkaan minä olen menossa haastatteluun. Merkitse selkeästi ylös muistiin myös haastatteluiden ajankohdat ja muut tärkeät asiat. On v-mäistä työnantajankin puolesta jos unohdat mennä sovittuun haastatteluun. Se voi olla kuitenkin työnantajan työajasta pois.  

N= Nöyryys. Työnhaussa tietynlainen nöyryys on hyvä asia, mutta liiallinen nöyryys sitten taas huono asia. Pitää osata tuoda vahvuuksiaan esille ja mainostaa sopivalla tavalla itseään. Eli niin nöyrä ei voi olla työnhaussa että ei pysty markkinoimaan itseään. Mutta sitten taas ei saa olla liian ylpeäkään, kuvailla itseään jo liiankin hyvin superlatiivein. 

Pitää olla nöyrä että tunnistaa omat vahvuutensa ja myös heikkoutensa ja kun osaa vielä sopivalla tavalla myydä itseään niin on hyvä juttu. Varmaan kultainen keskitie on avain onneen tässäkin asiassa.  

O= Onni. Työnhaku vaatii hitusen tuuriakin eli onnea. Työnhaussa on asioita jotka on riippuvaisia onnestakin. Kuinka hyvä flaksi käy. 

P= Positiivisuus. Työnhaussa tarvitaan hyvää asennetta, hyvää postiivista asennetta. Työn saaminen voi olla kovan työn takana ja lannistua ei saa, mutta monista takaiskuista ja pettymyksistäkin huolimatta pitää jaksaa motivoida itsensä hakemaan töitä uudelleen ja uudelleen. Tarvitaan positiivista asennetta! Asenne ratkaisee!

black and gray metal frame

Q= Question. Työnhakuun liittyy paljon kysymyksiä. Voit jo työtä hakiessasi itseltäsi kysyä esimerkiksi millaista työtä haluat tehdä, millainen ihminen olet, mitkä ovat vahvuuksiasi entä heikkouksiasi, oletko valmis muuttamaan töiden perässä muuallekin Suomeen? Ja sitten jos se kutsu sinne työhaastatteluun tulee! Siellä niitä toinen toistaan kiperämpiä kysymyksiä riittääkin.

R= Ryhti! Kehonkieli voi kertoa paljon työhaastatteluissa. Joten on tärkeää panostaa siihen että istuessasi työhaastattelussa sinulla on hyvä ryhti!

S= Sisukkuus. Työn haku tulee melko varmasti tarjoamaan paljon pettymyksiä ja paljon takaiskuja. Paljon valitsematta tulemisia. Silti ei pidä lannistua vaan pitää jatkaa sisukkaasti, sinnikkäästi työnhakua. Täytyy vain kirkkaasti pitää tavoite mielessään ja jatkaa uutterasti työtä työn saannin eteen.

Melko usein työttömällä myös rahahuolet painavat päälle mutta silti ei pitäisi vaipua liian suureen epätoivoon vaan pitää olla sisukas! Sisua työnhakuun! 

T= Tavoitteet. Minua auttaa itseni motivoimisessa tavoitteet. Tietenkin se suurin tavoite työnhaussa eli töiden saaminen auttaa jatkamaan eteenpäin mutta on hyvä olla myös pienempiä tavotteita. Olen päämäärätietoinen kaveri jolloin minua auttaa motivoimisessa pienemmätkin tavoitteet, teen töitä näiden tavotteiden eteen.

Pienempiä tavotteita voivat olla esimerkiksi lähettää tietty määrä hakemuksia päivässä/viikossa/kuukaudessa. Kehittää itseään haastattelutilanteissa. Ja kehittää itseään työhakemusten kirjoittajana.

U= Unelmat. Työnhakuun voi liittyä paljon unelmia. Unelmia töiden saamisesta, unelmia unelmien työstä. Unelmoiminen on usein hyödyllistäkin, silloin tajuaa paremmin minkälaisista töistä sitä on itse kiinnostunut. Unelmoida voi myös paremmasta rahallisesta ja vakaammasta elämän tilanteesta.

V= Vuorovaikutustaidot. Vuorovaikutustaitojen merkitystä ei voi valitettavasti liikaa korostaa työnhaussa. Työhaastattelu on esimerkiksi vuorovaikutustilanne ja jo töitä hakiessa on hyvä olla hyvät vuorovaikutustaidot, esimerkiksi jos on vaikkapa puhelimitse yhteydessä työnantajaan. Pitää osata keskustella, vastata selkeäsanaisesti työnantajan kysymyksiin ja myös kuunnella!

W= Winner eli voittaja!  Kuvittele se hetki kun olet vihdoin kovan urakan jälkeen se Winner eli Voittaja! Voittaminen on suorastaan ihanaa! Ja miten ihanaa se olisi saada lopulta olla voittaja myös työnhaussa. Voittaminen työnhaussa tarkoittaa sitä että saat vihdoin ja viimein niitä töitä. 

Eikös tällainen kuvitteleminen helpota itsensä motivoimista hakemaan töitä?

X= X. Onhan näitä rasteja ruutuunkin työttömän merkittävä melko monessa paikassa. Eikös vain?

Y= Yrittäminen. Yrittänyttä ei laiteta! Haluatko löytää itsellesi töitä? Löysitkö työpaikan johon haluat ehdottomasti hakea? No ole rohkea ja yritä! Älä lannistu, ole sinnikäs ja jatka yrittämistä. Kyllä se kova työn teko ja yrittäminen lopulta palkitaan. Uskotaan siihen. 

Z= Zzz... Nuku välillä! Hyvin levänneenä jaksat paremmin!

Å= Åland. Jos osaat ruotsia ja sinulla on tarvittava määrä rohkeutta niin voi se itsensä työllistäminen myös Ahvenanmaalla tulla kysymykseen. Tai jos et osaa ruotsia, niin sitten on hyvä varmistaa että menet työpaikkaan jossa ei vaadita niin hyvää ruotsin kielen taitoa vaan sen voi työtä tehdessä oppia.

Minulla oli haaveena mennä myös Ahvenanmaalle töihin ja lähdinkin kesällä 2010 Ahvenanmaalle töihin, sen nimiselle saarelle kuin Föglö. Viikon ehdin siellä töissä olemaan sen nimisessä majatalossa kuin Enigheten gästhem. Sitten sain fudut, en osannut riittävän hyvin ruotsia.

Ä= Älynystyrät. Älynystyrät ovat koetuksella kun hakee töitä, kirjoittelee työhakemuksia, täyttää työnhakulomakkeita ja vastailee työhaastatteluissa kysymyksiin. Vaaditaan paljon ajattelua ja älynystyröiden hyödyntämistä.

Ö= Ööö... Vältä vastaamatta työhaastatteluissa mihinkään kysymykseen ööö... Se antaa sinusta epävarman kuvan. Valmistaudu työhaastatteluun ja tee kotiläksysi sen verran hyvin että osaat vastata muutakin kuin Ööö...  

     

1 kommentti:

  1. Periksi Ei Pidä Antaa ...Missään Vaiheessa...Joustavuus Auttaa Myös Jaksamaan Eteenpäin.
    Biliksen Pelaamisen Suominen Itseelleen Sopivaksi...Henkiseksi Hengähdyskeinoksi...Aina Välillä...Ei Voi Olla Niistä Tehdyistä Päätöksistä Huonoimpia...Elämässä.

    VastaaPoista

Jätä rohkeasti kommenttia!