perjantai 17. tammikuuta 2020

Epävarmuus rassaa mieltä

Elämäni sujuu muuten tällä hetkellä hyvin, mutta epävarmuus rassaa. Tai oikeastaanhan kaikki on elämässä epävarmaa, kun ei voi edes sanoa varmaksi kuinka pitkään sitä pysyy terveenä tai elävien kirjoissa. Mutta elämäni on noin niin kuin pintapuolisestikin tarkasteltuna kovin epävarmaa tällä hetkellä.

Jo tuloista lähtien elämäni ei ole tällä hetkellä kovin vakaalla pohjalla. Käyn kyllä töissä säännöllisesti eli viisi kertaa viikossa mutta koska sekin työ kuuluu työkokeiluun niin se ei täysin turvaa minun taloudellista tilannetta. 

close-up photo of assorted coins

Tulen saamaan työkokeilun ajalta Kelasta 9 euroa per päivä korotettua työmarkkinatukea mutta en saa sitä ihan heti. Vaan tukieni maksuun tulee "kiva" katkos, joka tekee rahatilanteestani epävarman. Suoritin siis ensimmäiset kolme kuukautta työkokeilua työeläkevakuutusyhtiö Varman kautta ja Varma maksoi minulle kuntoutusrahaa tuolta ajalta. Viimeisen tuen Varma maksoi minulle tammikuun alussa näiltä kahdelta ensimmäiseltä tammikuun viikolta. 

Kuukaudessa saamani tuki jäi siis tammikuun alussa vajaaksi koska Varma maksoi minulle kuntoutusrahaa tuolloin vain kahdelta ensimmäiseltä tammikuun viikolta ja tuen määrä oli noin 600 euroa. Voin hakea tammikuun kahdelta viimeiseltä viikolta rahaa Kelalta, joka tulee maksamaan minulle sitä työmarkkinatukea mutta voin tuota tukea hakea vasta aikaisintaan 28.tammikuuta. Ja työmarkkinatuki maksetaan minulle varmaan ensimmäisen kerran siis helmikuun alussa! Ja silloinkin vain noilta tammikuun kahdelta viimeiseltä viikolta. 

Seuraavan kerran voin sitten hakea työmarkkinatukea vasta helmikuun lopussa. Jolloin silloin vasta voin hakea työmarkkinatukea täydeltä kuukaudelta. Eli se että työkokeiluni vaihtui Varman kautta suoritettavasta työvoimatoimiston kautta suoritettavaan työkokeiluun tekee taloustilanteestani joksikin aikaa epävarman. 

stacked round gold-colored coins on white surface

Kyllähän ajallaan tulen saamaan tukirahat varmasti niin kuin pitääkin saada mutta nuo laskut ja vuokra eivät tule maksetuksi taikasanoilla ja niiden perijöille ei voi sanoa kai perusteeksi tätä sotkuista rahatilannetta?

Tekee epävarman olon kun rahatilanne ei olekaan niin selkeä tällä hetkellä. Ja se epävarmuus rassaa sitten mieltä. Hermoilee sitä saako laskut maksettua ajoissa ja niin edelleen. Mitään tälle tukirahan maksajan vaihtumisesta aiheutuvalle katkokselle ei voi kai tehdäkään vaan se on laki mikä määrittää nuo tukien hakuajatkin. 

No olen kyllä hakenut Kelalta toimeentulotukea ja toivon saavani sitä edes jonkun satkun verran. Muuten se pitää siirrellä laskujen eräpäiviä. Onneksi tässä nyt on sentään vielä jonkin verran pelivaraa ettei ihan heti pitäisi tulla uutta ulosottovelkaa. 

Ja saa nähdä kuinka helppoa tuo työmarkkinatuen hakeminen ja saaminen Kelalta onkaan? Varman kautta sitä kuntoutusrahaa sai niin sujuvasti ja kaikki kävi ongelmitta. Tuki vain maksettiin kuukauden alussa tilille ilman mitään erillisilmoituksia ja se olikin helppoa työssäkäyvän näkökulmasta. Kun ei sitä jaksaisi ainakaan kovin isoa paperisotaa käydä läpi työpäivän jälkeen.

Pelkään vaan että kun tuen maksaa jatkossa Kela työmarkkinatukena niin se on melkoinen liitehelvetti jonka saa toimittaa Kelaan. No onneksi nuo liitteet voi lähettää nykyään helposti älypuhelimella kuvan ottamalla ja sen kuvan lähettämällä. 

question mark neon signage

Kyllähän se olisi ideaalitilanne että kun käy töissä niin ei tarvitsisi tapella sen kanssa mistä sitä rahaa ylipäänsä saa. Moni kyllä tappelee työssäkäyvänäkin raha-asioden kanssa kun rahat ei silti riitä ja pitäisi saada enemmän liksaa mutta minä joudun miettimään jo ihan perustavampaa kysymystä, mistä saan ylipäänsä rahaa? 

Sehän on yksi tärkeä hyvä puoli nimenomaan työn teossa että raha-asiat ovat silloin varmemmalla pohjalla ja ei tarvitse mitään paperisotaa pyöritellä saadakseen rahaa. Mutta minun tilanteeni työssä käyvänä nyt ei siltikään ole ihan optimaalinen. 

Ja onhan tämä elämä tällä hetkellä muutenkin kovin epävarmaa. Töitä on luvattu työkokeilun muodossa taas vain kolmeksi kuukaudeksi. Eli sen enempää minulla ei ole varmasti töitä ja mitään kovin pitkälle meneviä suunnitelmia en voi elämässäni tällä hetkellä laatia.

Mutta silti pidän työkokeilun jatkoa Ilveskodissa hyvänä asiana. Tuohan se paljon elämääni myös positiivisia asioita ja mahdollisuuksia. Jos ei työt jatku enää tämän kolmen kuukauden jälkeen Ilveskodissa niin voin olla jo vahvoilla päästä muualle töihin sitten kun on alla toivottavasti hyvin sujunut puoli vuotinen Ilveskodin keittiöllä. 

Nyt on tärkeää ajatella sittenkin positivisesti! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!