maanantai 13. tammikuuta 2020

Kuinka suhtaudun alkoholiin?

Minä olen alkoholisti. Olen kyllä ollut kokonaan juomatta alkoholia jo kohta kolmen vuoden ajan jo, mutta luulen että kerran alkoholisti on aina alkoholisti. Ajattelen nimittäin sen alkoholismin sairauden olevan pysyvä ja parantumaton luonteeltaan, ja sitä ei täysin pystytäkään parantaa vaan on aina mahdollisuus että alkoholisti ratkeaa uudelleen ryyppäämään. Tämän vuoksi minä pidän itseänikin yhä alkoholistina vaikka olen jo ollut täysin raittiina pian kolme vuotta.

Kaipaan alkoholin käyttöä välillä. Kaipaan etenkin sitä vapautunutta ja sosiaalisesti rohkeampaa olotilaa minkä alkoholin juonnilla saa aikaan. Minullahan oli kuitenkin usein aina hauskaa hiprakassa, pienessä humalatilassa. Tosin ylitin liian usein kyllä sen hyvän maun rajankin ja aloin kännipäissäni sekoilemaan. En onneksi koskaan mitään vakavaa sekoilua harrastanut tai vaaraksi käsittääkseni ollut kenellekään mutta liian usein menin kännipäissäni sen tietyn rajan yli. Sen rajan yli mikä erotti sen mikä oli vielä hauskaa ja hyväksyttävää kännissä ja milloin tuli "ylilyöntejä"

People Doing Cheers
On ihan ok käyttää alkoholia juhlajuomana. .

Humalatilaa kaipaan välillä etenkin sen vuoksi että juomalla sai itsestään, fiiliksestään ja sinua ympäröivästä maailmastakin hauskemman. Kaipaan myös niitä kapakka- ja yökerhoiltoja ja -öitä välillä, olihan minulla kuitenkin hauskaa ja rento meininki ainakin melko usein esimerkiksi yökerhoissa kun olin juonut miestä väkevämpää. 

Sekä kaipaan esimerkiksi vieraspelireissuja. Kun samanhenkiset ihmiset kokoontuvat pitkällekin bussimatkalle mennäkseen lätkäpeliin ja juovat matkalla olutta ja muita alkoholijuomia. Sekä tulevat pelistä toivottavasti myös samalla bussilla takaisinkin. Nämä olivat hauskoja reissuja, jutun sai pienessä humalassa hyvin sujumaan samanhenkisesten ihmisten kanssa.

Vaaraa ei kuitenkaan ole, tai pitäisi ainakaan olla. Käytän tällä hetkellä antabusta joten se estää minulta alkoholin käytön. Ja ehkä hyvä niin. Vuosina 2014-2015 elin sellaista rillumarei-elämää, join alkoholia useita, useita annoksia viikossa ja sain tehtyä paljon velkaa myös ulosottoon. Noista vuosista ei kuitenkaan vielä paljoa ole aikaa! Nämä vuodet ovat kuitenkin opettaneet varmasti minua ja on hyvä olla raittiina. 

Two Persons Holding Drinking Glasses Filled With Beer
Kippis! 

Kuinka sitten suhtaudun alkoholiin? Minä itse sanon alkoholille tällä hetkellä tosiaan ehdottoman ei:n, joudun sen sanomaan pakon sanelemanakin. En tiedä olisiko minusta ilman antabuksen käyttöä sanomaan ehdotonta ei:tä alkoholin juomiselle mutta sitä on turha oikeastaan tällä hetkellä edes miettiä. Antabusta käytän kuitenkin päivittäin ja se auttaa minua pysymään raittiina.

Minun mielestäni alkoholia ei tarvitse kuitenkaan kieltää kokonaan tai muuten sanoa sille jyrkkää ei:tä. Se on myös asia jolle ei tarvitse naureskella kuin pikkulapset. Jos osaa juoda alkoholia kohtuudella niin on ihan ok käyttää alkoholia välillä. Mutta alkoholin kanssa saa olla tosiaan tarkkana, se on äkkiä niin päin että alkoholi vie juojaa kuin toisinpäin. 

Ja kannattaa miettiä syitä miksi juoda alkoholia. Juhlatilaisuudet rennomman ilmapiirin luomiseksi on ihan ok, samoin pienen humalatilan aikaansaaminen sen takia että pitää vähän hauskaa on ihan ok. Mutta jos alkoholi on ainoa tapa saada maailmasta positiivisempi niin ollaan väärällä tiellä. Silloin pitäisi miettiä laajemmin mikä elämässä oikein mättää?

Alkoholin käyttöä ei tarvitse kuitenkaan mielestäni valtion toimesta liikaa holhota ja tiukentaa asetuksia vaan jokainen täysi-ikäinen olkoon ennen kaikkea vastuussa omasta alkoholin käytöstään. On ihan hyväksyttävää juoda pari olutta tai sidukkaa silloin tällöin ja pitää alkoholin vaikutuksen alaisenakin välillä hauskaa mutta alkoholin käyttö ei kuitenkaan ole mikään hyväksyttävä syy typeryyksien tekemiselle. 

Ja alkoholin käytön kanssa saa olla tosiaan tarkkana, se on hyvä renki mutta huono isäntä! Alkoholin ei kannata antaa olla myöskään pakokeino pois muun muassa surusta, kurjuudesta tai yksinäisyydestä. Alkoholi kyllä hetkellisesti vie huonon olon pois mutta saattaa vain lopulta kuitenkin pidemmässä juoksussa pahentaa asioita.

Näin minä itse suhtaudun alkoholiin. Alkoholi saa olla olemassa ja jos osaa sitä kohtuudella käyttää niin sitä saa myös käyttää. En kieltäisi alkoholia lailla vaikka itse en sitä ainakaan tällä hetkellä käytä.  

Alkoholiin ei kuitenkaan kannata liian suopeasti suhtautua tai pitää alkoholin käyttöä nyt niin coolina. Ja alkoholin kanssa kannattaa kyllä aina yrittää pitää järki mukana matkassa. 

1 kommentti:

  1. Olen ihan samaa mieltä. Jos alkoholi on se ainoa tapa saada maailmasta positiivisempi, niin se on väärä tie. Kaverini on onneksi saanut hieman vähennettyä hänen alkoholinkulutusta, sillä aiemmin se meni aina yli. https://www.kangaskartano.com/palvelut/

    VastaaPoista

Jätä rohkeasti kommenttia!