lauantai 1. helmikuuta 2020

Tammikuu tilastoina- Jääkiekko selkeä ykkönen

Tammikuu on päättynyt ja on aika lyödä tammikuun urheilun katselemiseni tilastoina yhteen. Minähän pidän nykyään urheilun seuraamisestani melko tarkkaa kirjaa, merkitsen ylös aina katselemani urheilulähetyksen, viiden minuutin tarkkuudella lähetyksen alkamis- ja päättymisajat sekä miltä kanavalta lähetys tuli. Näin pysyn kärryillä siitä kuinka paljon urheilua olen esimerkiksi kuukaudessa ja yksittäisen päivän aikana katsellut.

Nyt kun tammikuun viimeinen päivä oli eilen niin on hyvä aika täällä blogissanikin nostaa esille tilastofaktoja urheilun katselemisestani tammikuun aikana. No minähän katselin urheilua tammikuun aikana peräti 146 tuntia ja 5 minuuttia. Määrää pidän melko isona ja se varmaan kertoo omaa kieltään siitä että urheilun katseleminen on minulle tärkeää. Mutta onko sillä väliä? Siis negatiivisella tavalla?

Pidän periaatteena sitä että urheilun seuraaminen ei saa kuin tärkeissä poikkeustapauksissa häiritä työssä käyntiäni. Sunnuntai- torstai aikavälillä en esimerkiksi valvo kuin justiin poikkeustapauksissa myöhään urheilun vuoksi. Jos illalla tulee jotain kiinnostavaa katseltavaa niin katselen sen mahdollisesti seuraavana päivänä. Joskus poikkeustapauksissa voin valvoa urheilun takia myöhään mutta nämä kerrat ovat harvassa. Tällaisia kertoja voivat olla ne kun tulee mahdollisesti illalla MM-lätkää, kesällä EM-futista tai tulee olympialaisista lähetyksiä. Nythän on kesäolympiavuosi.

Runsaasta urheilun katselemista ei ole mielestäni ollut haittaa muulle elämälle. Ja se on tärkeää arvioitaessa sitä katselenko urheilua liikaa. Enkä ole pelkästään sohvaperuna tai penkkiurheilija vaan harrastan nykyään liikuntaa itsekin viikossa sellaiset 5-6 tuntia. Vaikka olen melko tukeva ihminen, niin voin luokitella itseni varmaan myös urheilulliseksi.

No urheilua katselen eniten lauantaisin. Lauantaisin katselin tammikuun aikana urheilua yhteensä 38 tuntia ja 40 minuuttia mikä on tuosta kokonaismäärästä noin 27 prosenttia. Seuraavaksi eniten katselin tammikuussa urheilua sitten sunnuntaisin. Sunnuntaina urheilun katselemismäärä oli 33 tuntia ja 25 minuuttia. Se on taas kokonaiskatselumäärästä 22,7 prosenttia.

Mikään yllätyshän se ei ole että olen tammikuussa katsellut urheilua eniten lauantaisin ja sunnuntaisin. Silloin minulla on vapaapäivät jolloin minulla on urheiluakin mahdollisuus katsella reilusti enemmän kuin arkipäivisin ja myös urheilulähetykset keskittyvät enemmänkin viikonloppuihin. Sen huomaa taas tuostakin kun teen itselleni viikko-ohjelman päivittäisistä urheilulähetyksistä. Arkisin tulee per päivä jotain alle 10 urheilulähetystä kun viikonlopun päivinä tuo lukema on yli 20 urheilulähetystä päivässä.

Lasken tässä tilastoinnissa viikonloppuun kuuluvaksi päivät lauantai ja sunnuntai. Näitä päiviä oli tammikuussa 8 kun taas arkipäiviä maanantai-perjantai oli tammikuussa 23. Vaikka arkipäiviä oli selkeästi enemmän tammikuussa niin silti katselin seuraamastani urheilusta suunnilleen tasan puolet viikonloppuisin ja taas toisen puolet arkisin.



Arkipäivisin eniten urheilua katselin tammikuussa keskiviikkoisin. Keskiviikko voitti täpärästi perjantain. Tätä tilastoa saattaa kyllä väärentää se että tammikuun ja vuoden ensimmäinen päivä oli pyhäpäivä ja minulla oli vapaapäivä. Tuolloin oli selkeästi enemmän aikaa katsella urheiluakin ja tämä kyseinen päivä oli keskiviikko. Keskiviikkona katselin urheilua tammikuussa 21 tuntia ja 15 minuuttia. Keskiviikko päihitti niukasti perjantain, perjantaina katselin tammikuussa urheilua 20 tuntia ja 55 minuuttia eli vain 20 minuuttia vähemmän kuin keskiviikkona.

Maanantaina minulla on usein sellainen välipäivä kun en katsele urheilua lainkaan. Tammikuussa katselinkin urheilua maanantaisin yhteensä vain reilut kolme tuntia.

Vaikka minulla on monta maksukanavaa tällä hetkellä käytössäni josta urheilua katselen niin silti TV2 oli tammikuussa kanava jolta katselin eniten urheilua. TV2:sta tuli runsaasti katseltua etenkin viikonloppuisin urheilua. Kakkosellahan on lähetysoikeudet noihin talviurheilulajeihin kuten hiihtoon, mäkihyppyyn, yhdistettyyn ja alppihiihtoon sekä näiden maailman cup-kisoihin esimerkiksi ja näitä lähetyksiä tuli tammikuun aikana paljon seurattua.

Katselin tammikuussa 36,50 prosenttia katselmastani urheilusta nimenomaan TV kakkoselta. Ajallisesti tuo katselemani määrä oli 53 tuntia ja 5 minuuttia. Toiseksi eniten katselin sitten taas urheilua kanavalta Viasat Jalkapallo. Viasat Jalkapallo hävisi kuitenkin vertailusa reilusti TV2:lle. Tuo häviö oli yli 24 tuntia. Viasat Jalkapallolta katselin urheilua ja siis luonnollisesti jalkapalloa tammikuun aikana sellaiset 28 tuntia joka oli kokonaismäärästä 19,4 prosenttia.

Seuraavaksi eniten urheilua katselin tammikuussa näiden kanavien jälkeen Viasat Jääkiekko-kanavalta ja Telian eri kanavilta. Näitä Telian kanavia ovat siis Telian yleiskanava ja sitten jokaisen liigaseuran oma kanava. Pelit on jaoteltu Telialla niin että jokaisen joukkueen omat pelit tulee luonnollisesti joukkueiden omalta kanavalta. Viasat Jääkiekko-kanava ja Telian kanavat eivät hävinneet kuin muutaman hassun tunnin Viasat Jalkapallolle.

Tammikuussa olin urheilua paikan päällä katselemassa vain Pohjantähti-areenalla eli Rinkelinmäellä täällä Hämeenlinnassa. Lajina oli jääkiekko ja erikseen mainittuna HPK:n liigapelit. Lätkää olin Pohjantähti-areenalla katselemassa tammikuussa 10 tunnin ja 35 minuutin verran.

Kaikkiaan katselin urheilua tammikuussa kahdeksalta eri kanavalta. Edellä mainittujen kanavien lisäksi katselin urheilua myös Yle Areenasta, jonka luokittelen tässä yhteydessä omaksi kanavakseen. Sitten katselin urheilua tammikuussa myös Viasat Urheilusta, TV1:stä ja Viasat Sportista.

person playing hockey

Ykkösurheilulaji minullekin tammikuussa oli selkeästi yhä jääkiekko. Jääkiekko kahmi itselleen leijona-osan siitä ajasta jonka yhteensä katselin urheilua tammikuussa. Jääkiekkoa katselin tammikuussa yli 73 tuntia joka on noin 53 prosenttia kokonaismäärästä. Katselemaani jääkiekkoa olivat muun muassa nuorten MM-kisapelit, liigapelit, KHL-pelit ja NHL-pelit.

Jääkiekon jälkeen toiseksi seuratuin urheilulajini tammikuussa oli jalkapallo. Jalkapalloa katselin tammikuussa noin 21 tuntia yhteensä. Tämä oli taas kokonaismäärästä 14,50 prosenttia. Jääkiekko oli selkeästi ykkösurheilulajini minulle tammikuussa, sitten tuli reilu ero ja kakkonen oli jalkapallo. Sen jälkeen tuli taas melko iso ero ja seuraavat lajit tässä vertailussa olivat tammikuussa hiihto ja ampumahiihto. Hiihtoa katselin tammikuussa 10 tuntia ja 50 minuuttia sekä ampumahiihtoa 9 tuntia ja 30 minuuttia.

Kaikkiaan katselin tammikuun aikana 11 eri urheilulajia. Edellä esiin tuotujen lajien lisäksi seurasin tammikuussa urheilulajeista myös yhdistettyä, käsipalloa, rallia, mäkihyppyä ja pikaluistelua sekä alppihiihtoa ja koripalloa.

Tässähän näitä tilastoja minun urheilun katselemisestani tammikuun osalta. Katsellaan tilastoja uudelleen maaliskuun alussa jolloin helmikuu on saatu päätökseen. Silloin on mielenkiintoista sekin kun pääsee tekemään ensimmäisen kerran vertailujakin eri kuukausien välillä.

Tähän loppuun voin varmasti toivottaa hyvää urheilullista helmikuuta blogini lukijoille! Liikutaan sekä itse helmikuun aikana että käydään katselemassa urheilua mahdollisuuksien mukaan myös paikan päällä ja penkkiurheillaankin taas muutenkin innokkaasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!