lauantai 8. helmikuuta 2020

Urheilua voi oppia katselemaan

Olen viime vuosina opetellut seuraamaan minulle itselleni "uusia" lajeja. Tai mistään sinänsä uusista lajeista en nyt todellakaan puhu vaan puhun lajeista joita en ennen seurannut mutta ihan vasta viime vuosina olen oppinut tällaisiakin lajeja katselemaan. Olen kasvattanut ihan selkeästi sitä lajikirjoa jota nykyään seuraan. Ennen seurasin lähinnä vain jääkiekkoa, olin ehdoton lätkäjätkä ja tämän lisäksi katselin tv.stä olympialaisia, etenkin talviolympialaisia ja hiihdon MM-kisoja. 

Nykyään olen koittanut tosiaan kasvatta sitä lajikirjoa ja kisojen määrää mitä seuraan. En ole enää ihan niin ehdoton lätkäjätkä vaikka tammikuussakin vielä jääkiekko vei leijona-osan siitä kokonaisajasta jota urheilua katselin. Katselin tammikuussa urheilua noin 146 tuntia josta jääkiekkoa katselin sellaiset 73 tuntia. Eli jääkiekon katseluaika kokonaisajasta oli yhä noin puolet. 

three hockey players on focus photography

Mutta koen että kehitystäkin on silti tapahtunut. Olen suorastaan urheiluhullu ihminen ja tykkään rentoutua urheilua katselemalla. Urheilun katselemiseni on vaan kehittynyt siinä mielessä että se lajikirjo jota nykyään seuraan niin on tosiaan kasvanut. Muutosta lajikirjoon alkoi tapahtumaan joskus kesällä 2018. Tuolloin jalkapallon MM-kisojen aikaan opin vasta seuraamaan jalkapalloa.

Sitä ennen olin pitänyt jalkapalloa pirun tylsänä lajina jossa ei tehdä maaleja kuin harvakseltaan. Mutta onko niitä maaleja edes tehtävä niin paljon lajin ollessa silti kiinnostava? Ennen pidin maalien syntymistä ja tekemistä lajin kiinnostavuuden mittarina. Jääkiekko kiinnosti koska siinä tehtailtiin maaleja. Jalkapallossa taas maalit ovat usein vähissä, suorastaan tylsäähän se sellainen on. Vai onko? 

No mielestäni urheilukentillä tapahtuu niin paljon muutakin kiinnostavaa kuin pelkät maalit. Jalkapallossa on esimerkiksi taktiikat, pelin rakentelut, keskittämiset, syöttöpelit ja vaikka mitä kiinnostavaa jota seurata. Pelkät maalit eivät todellakaan kerro kaikkea lajin kiinnostavuudesta. 

Maalit ovat tietenkin myös tärkeitä mutta kun oppii tajuamaan että tapahtuuhan siellä kentällä paljon muutakin niin sitten sitä oppii seuraamaan jopa jalkapalloakin. 

No nykyään katselenkin jonkun verran jalkapalloa. Itse asiassa minulla on tälläkin hetkellä taustalla pyörimässä Italian Serie A.n peli eli jalkapallopeli AS Roma-Bologna. No tässä nyt on tullut maalejakin jalkapallolle epätyypillisesti melko paljon. Ensimmäiselle jaksolla syntyi peräti kolme maalia ja Bologna johtaa nyt peliä numeroin 1-2. 

soccer stadium

Jalkapallon lisäksi olen pyrkinyt opetella seuraamaan sitten viime vuosina muitakin lajeja ja urheilukisoja. Hiihdosta ja yhdistetystä katselen nykyään MM-kisojen lisäksi myös maailman cup-kisat jotka näkee mukavasti YLEn kanavilta. Sitten olen oppinut seuraamaan myös ampumahiihtoa jossa hiihdon lisäksi mielenkiintoa lisää huimasti myös ampumiset ja niiden seuraamiset. Jännittävää katsella osuuko hiihtäjä kaikkiin maalitauluihin vai tuleeko huteja ja sakkokierroksia. 

Alppihiihto on myös laji jota olen viime vuosina oppinut katselemaan. Siinä kun on vauhtia ja jännittävyyttä. Sitä on mielenkiintoista seurata. 

Tällä hyväksi havaitulla tiellä sitä ollaan. Koitan tietoisesti laajentaa sitä urheilulaji- ja kisakirjoa jota seuraan. En olisi enää ihan niin ehdoton lätkäjätkä vaan suorastaan urheilufanaatikko jonka seuraamien lajien ja kisojen joukkoon mahtuu paljon muutakin kuin jääkiekko, olympialaiset ja hiihdon MM-kisat.   

Tosin yleisurheilu, golf ja tennis ovat yhä lajeja joita en ole vieläkään oppinut katselemaan. Ehkä niitäkin jonain päivinä sitten... Ja kesäolympialaiset kun ovat tulevana kesänä niin on mielenkiintoista nähdä kasvaako kisojen seuraamiseni entisestään. Tähän vaikuttaa tietenkin sekin varmasti olenko olympialaisten aikaan työelämässä mutta jos on mahdollista katsella olympialaisia laajasti niin on kiinnostavaa nähdä hyödynnänkö mahdollisuuden.

Ennen en ole ollut järin suuri kesäolympialaisten ystävä mutta tuonkin asian voisi nyt korjata jos vain mahdollista ja opetella seuraamaan myös kesäolympialaisiin kuuluvia lajeja ja kisoja entistä monipuolisemmin. 

sports signage

Ja yksi laji jota olen jo pitkään tykännyt seurata on tietenkin koripallo. Minulla on kaksi suosikkijoukkuettakin urheilussa, ne ovat jääkiekon puolella HPK ja koripallon puolella entisen opiskelukaupunkini korisylpeys Kauhajoen Karhubasket. 

Kirjoitin keväällä blogiini että olisi kiinnostavaa mennä katselemaan koristakin pitkästä aikaa livenä ja maaliskuussa siihen olisi hyvä mahdollisuus kun nykyinen korisliigan sarjakärki Helsingin Seagulls kohtaa Helsingissä lauantaina 21.maaliskuuta suosikkijoukkueeni Karhubasketin. 

Tämä nyt olisi otollinen mahdollisuus nähdä livenä koripalloa ja matsireissu onkin vakaassa harkinnasssani. Korispelin ajankohta on erinomainen, eli lauantai ja peli alkaa jo kello 17. Ja matkat korismatsiin ja takaisin eivät olisi liian pitkiä. Tässä olisikin tosiaan nyt hyvä mahdollisuus lähteä katselemaan kotimaista koripalloilua livenä ja täytyy miettiä lähdenkö reissuun maaliskuussa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!