perjantai 20. maaliskuuta 2020

Tämä tilanne tuntuu yhä epätodelliselta

Ajattelin välillä kirjoitella tänne blogiini nyt tästä erittäin poikkeuksellisesta ja vakavasta tilanteesta joka sekä meillä Suomessa että myös lähes koko maailmassa vallitsee. Tämä erityisesti sen takia, että kirjoittaminen on ollut minulle jo vuosien ajan tärkeää ja kirjoittaminen on lisäksi auttanut minua ennenkin vaikeissa elämän tilanteissa. Ja sekin voi olla arvokasta jos tässä tilanteessa saa jaettua ajatuksiaan muidenkin ihmisten kanssa. Meistä kukaan ei kuitenkaan ainakaan saisi olla yksin tämän vakavan tilanteen keskellä. Vaan nyt on tärkeää painottaa ja muistaa yhteisöllisyyden merkitys.

Minä olen valmis lyömään koronan kanveesiin. Toivottavasti sinäkin! 

Yhteisöllisyyden merkitys on hyvä muistaa ja sitä pitää painottaa näinä vaikeina aikoina vaikka sosiaalisia kontakteja ja ihmisten kokoontumista pyritäänkin välttämään. Mutta onhan meillä nyt esimerkiksi paljon parjattukin sosiaalinen media, jonka arvoa ja roolia voisi näinä aikoina entisestään korostaa. Sosiaalinen media on varsinkin nyt hyvä viestintäväline ihmisten väliseen yhteydenpitoon.

Minulla fiilis on yhä hieman epätodellinenkin. Ei tätä Suomessakaan vallitsevaa tilannetta vielä oikein todeksi uskoisi vaan luulee että se on jotain omaa kuvitelmaa tai painajaista. On vaikeaa hahmottaa yhä että ei tämä pelkästään omaa painajaista olekaan vaan se koskettaa nyt koko Suomea ja lähes koko maailmaa. Myös kaikkia tuttujani ja läheisiäni, joka lisää huolestumista luonnollisesti. 

Tämä on mittakaavaltaan vakavin ja huolestuttavin tilanne joka on minunkin elämääni vaikuttanut ja jossa minäkin olen joutunut olemaan mukana elämässä. Minä olen joutunut elämässäni kokemaan kovia aikoja ja surua paljonkin mutta mitään näin laajalle ulottuvaa aikaa en ole elänyt. Kauhajoen koulusurmat aikoinaan kosketti myös minua ja vaikutti minunkin elämääni koska olihan koulu missä surmat tapahtuivat niin minunkin silloinen opinahjoni mutta se ei ollut kuitenkaan mittakaavaltaan näin iso tragedia.

On tietenkin hassua laittaa näitä eri tragedioita ja ajanjaksoja järjestykseen koska kaikki ne ovat vakavia olleet. Mutta yritän hahmottaa sitä mittakaavaa josta tässä koronatilanteessa puhutaan. Eikä voi tietenkään unohtaa muun muassa äitini ja veljeni menehtymisiä jotka myös luonnollisesti olivat kovia paikkoja.     

Mutta haluan uskoa siihen että tästä koronaepidemiastakin selvitään! Olenhan minä selvinnyt ja tämä maakin selvinnyt niin monesta muustakin ahdingosta ja tukalastakin paikasta. Aikaa tämä koronasta selviäminen voi nyt viedä melko kauankin mutta eiköhän tästä jollain tapaa selvitä.

Niin kuin jo aiemmin tällä viikolla blogiini kirjoitin, on tämä koronaepidemia ahdistanut jo jonkin verran myös minua. Alkuviikosta nukuin yöni huonosti, vain noin 5-6 tuntia yössä. Nyt jo kahtena edellisenä yönä olen kuitenkin onnekseni saanut paremmin nukuttua. Nukkumisella onkin ollut merkitystä siihen mielialaan ja luonnollisesti myös jaksamiseen.

Ahdistusta lisäävät luonnollisesti huoli ja epävarmuuskin asioiden etenemisestä ja ihmisten selviämisistä. Tarkkaan ei voida ennustaa sitä miten tämä koronaepidemia tulee kehittymään Suomessa ja tuleeko vielä lisääkin entistä tiukempia rajoituksia ja kieltoja ihmisten elämään.

Kirjoitin jo aiemmin blogissani siitä miten tämä koronaepidemia on nyt toistaiseksi vaikuttanut minunkin  elämääni. Tämä tilanne vaikuttaa nyt luonnollisesti ja ikävä kyllä monien varmaankin miljoonien suomalaisten elämään. Ja rajoittaa elämistä melkoisesti. Esimerkiksi monista ilon tuojista elämään on jouduttu luopumaan vähäksi aikaa ja on jouduttu miettimään taas niitä aivan elämän perusarvoja, kuten terveyttä, toimeentuloa ja ylipäätään selviämistä elämässä.

TIivistetysti sanottuna minun elämääni tämä tilanne nyt eritoten on vaikuttanut niin että minulle tärkeä urheilumaailma on nyt lähes täysin seis. Isäni on 71-vuotiaana hallituksen määräämässä karanteenissa ja en ajatellut isääni tavata livenä näinä vaikeina aikoina. Se on minulle varmasti myös kova paikka koska tämä epidemiatilanne voi kestää muutamankin kuukauden. Lisäksi pyrin välttämään työn ulkopuolella muitakin sosiaalisia kontakteja. Viimeisten tietojeni mukaan Länsituulessakin on nyt vierialut lähes kielletty eli sielläkään asuvia tuttujani en voi nyt nähdä. Ja en voi käydä Länsituulessa pelaamassa biljardia tai osallistumassa tiistain teemakahvilaan. Näiden lisäksi on myös monia muita rajotteita jotka jollain tavalla koskettavat myös minua.

Elämä on tällä hetkellä kovaa. Monta ilon tuojaa ja tärkeää asiaa on nyt kielletty tai urheilukausia peruttu. Mutta perkele, me selviämme tästä silti!

Koronaepidemia on pistänyt myös minut hamstraamaan. Hommasin tällä viikolla kotiini hätäruokavaraston. 


Lisäksi tämä on vaikuttanut myös minunkin kaupassa käymiseen. Pyrin tekemään isomman kauppareissun vain kerran kahdessa viikossa jolloin ostan tavaraa kaupasta enemmän. Välillä käyn sitten täydentämässä ruokavarastoani työmatkallani pienemmässä kaupassa Ojoisten K-marketissa. Sieltä käyn ostamassa lähinnä maitoa, jogurttia ja leipää joiden tuotteiden menekki on taloudessani isompaa.

Lisäksi tilasin Goodmanin S-marketin nettikaupasta keskiviikkona hätäruokavaraston jonka säästän kokonaisuudessaan mahdollisen todellisen pahan päivän varalle. Sille ajalle jos itse sairastun koronaan tai sitten joudun koronalle altistuneena karanteeniin. Ja en pääsisi kaupassa käymään. Tämä hätäruokavarasto toimitettiin minulle eilen. 

Hätäruokavarastooni tilasin kolme 400 gramman pakettia jauhelihaa, 2 kappaletta 250 gramman pusseja pizzakuutioita, pari 900 gramman nakkipakettia ja yksi 500 gramman juusto. Leipää tilasin yhteensä viisi pussia, kolme piimälimppua ja kaksi ruisleipää ja tilasin myös kolme 500 gramman kaurapuurohiutalepakettia. Sitten tilasin myös perunamuussijauhetta, 400 grammaa nuudeleita ja 2 kiloa riisiä. Lisäksi tilasin kolme tölkkiä mansikkakiisseliä, 2 pussia havajinpata-aineksia ja saman verran italian pata- aineksia. Kaksi suolakurkkutölkkiä ja kaksi punajuuriviipaletölkkiä. Tilasin myös pussin sokeria ja 2 rasiaa margariinia ja 2 kiloa peruna-sipulisekoitusta sekä voita 500 grammaa. Ja juomista tilasin iskukuumennettua UHT-maitoa 5 litraa ja kivennäisvettä 4,5 litraa. 

Hätäruokavarastolla pitäisi pärjätä mahdollisesti sitten jopa kaksi viikkoa jos oikein tarvetta tulee. Lähes kaikissa tuotteissa on kyllä hyvin päiväystä eli ne säilyvät pitkään. Ainoastaan liha- ja leipätuotteissa on päiväystä vähemmän mutta ne säilyvät sitten taas muutaman kuukauden pakastimessa.

Tulen jatkossakin varmasti kirjoittamaan tästä epidemiatilanteesta blogiini. Mutta nyt haluan tähän loppuun toivottaa kaikille blogini lukijoille kovasti tsemppiä, jaksamista ja hyvää viikonloppua! Minun voimabiisikseni on näinä vaikeina aikoina valikoitunut yllättäen Porin Ässien maalilaulu Patasydän. Tämä olkoon minun osoitus siitä että ainakaan omassa ajattelumaailmassani ei tällä hetkellä seurarajoja tunneta vaan koko Suomen kansa on nyt samassa veneessä. Meidän vastus ei ole tällä hetkellä jokin liigajoukkue vaan vakavampi tapaus eli korona-virus mutta Patasydän-laulun sanoja lainaten: "Voittoon asti taistellaan, periksi ei anneta milloinkaan!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!