sunnuntai 13. joulukuuta 2020

Luukku 13: Kuinka hallita joulustressiä?

Jouluaatto alkaa kolkuttelemaan jo ovella. Nyt kun on jo 13. päivä joulukuuta. Tällä kertaa blogissani käsitellään joulustressiä ja sitä kuinka tuota stressin tunnetta voisi vähentää. Nythän alkaa kuitenkin olemaan vihon viimeistään aika kun moni ihminen alkaa potemaan joulustressiäkin. 

Joulua pitäisi valmistella työpäivien jälkeen. Kaikille tutuille pitää keksiä joululahjat ja saada ne myös ostetuksi. Ihmisvilinästä pursuavissa ostoskeskuksissa pitää rampata. Monet jouluruoat ja herkut on pakko ehtiä laittamaan ajoissa ja huushollin joka nurkka on siivottava. Kiirehän siinä tulee! Ja joulustressi alkaa pakostakin hiipimään puseroon. Miten tuota joulustressiä voisi hillitä? Kuinka helpottaa joulun valmistelua?



No ensinnäkin minun mielestäni hyvä neuvo on se että ei kannata olla liian vaativakaan. Muista että järjestät joulua itsellesi ja ehkä perheellesi, lähisuvullesi. Et ole järjestämässä suinkaan mitään muotinäytöstä tai se ei ole tärkeintä että saat hienoja kuvia otettua sosiaaliseen mediaan, kait? Se on tärkeintä että teillä joulun viettäjillä on lämmin ja hyvä juhla ja siihen riittää varmasti vähempikin. Madalla mahdollisia vaatimuksiasi ja muista että kaiken ei tarvitse aina olla niin kuin ennen. 

Tietenkin tässä vaiheessa voi olla jo myös myöhäistä sanoa mutta joulustressiä olisi vähentänyt sekin että ei olisi jättänyt kaikkea järjestämistä viime tippaan. Vaan olisi jakanut hommia useille eri päiville vaikka joulukuussakin. Ja olisi myös suunnitellut ensin mitä tekee ja milloin tekee. Hyvin suunniteltu on aina puoliksi tehty! 

Ja siivouksessa auttaa se kun siivoaa niinkin usein kuin minä. Minä siivoan koko vuoden ajan kaksi kertaa viikossa, kerran arkisin ja kerran viikonloppuisin. En mitään suursiivousta tee koskaan mutta vähintään imuroin asuntoni. Näin pysyy paikat puhtaana lähes aina ja mitään erityistä joulusiivousta ei edes tarvitse tehdä. 

On myös hyvä muistaa että ei sitä mielestäni niin puhtaiksi tarvitse kaikkia nurkkia siivota. Koristeetkin vievät kuitenkin asunnossa huomion ja kukaan ei huomaa pikkuisia pölypalloja. Ja kaappeja nyt on ihan turha siivota, kaikki on varmasti tulleet jo ulos kaapista jouluun mennessä ja joulua ei kaapeissa juhlitakaan.



Ja jos jouluruokien valmistaminen ahdistuttaa niin ainahan voi tilata jouluruoat ja leivonnaiset vaikka jostain ravintolasta ja leipomosta. En ole tarkistanut mikä nyt on tilanne mutta uskoisin nytkin monen ravintolan myyvän valmiita joululaatikoita jouluksi tilauksesta. Jos mainostaa pitää niin esimerkiksi HPK-ravintolasta voi tilata joululaatikoita. Ja Cafe Laurellista saa monet herkut ostettua jouluksi ja sieltä saa tosiaan myös tilattua ja ostettua valmista ruskeiden pipareiden taikinaa. Näin esimerkkejä mainostaen.

Jos et myöskään juhli joulua yksin niin älä ihmeessä sitten valmistelekaan joulua vain yksin. Siinä on sinulle ja perheellesi tärkeää yhteistä aikaa kun siivoatte, leivotte ja teette ruoat porukalla. 

Joululahjat kannattaa nykyään myös hoitaa nettikaupoista tilaamalla. Siis jos se ihmisvilinä marketeissa tuskastuttaa. Ja vieläpä näin korona-aikana. Lahjoiksi kannattaa myös antaa vaikka lahjakortteja niin lahjan saaja saa itse ostaa mieluiset lahjatavarat ja näin säästyt siltä ongelmalta mitä sille kaverin kaverille oikein taas ostaisi joululahjaksi. 

Toivottavasti tässä nyt tuli hyviä vinkkejä siihen kuinka vähentää joulustressin tunnetta. Ja sittenhän on olemassa erilaisia stressin hallintaan ja rentoutumiseen liittyviä harjotteita ja metodeja. Hengität syvään ja hitaasti ulos, mietit mikä siinä joulussa oikeasti olikaan tärkeintä ja ajattelet vaikka välillä muita asioita kuin joulua. Rauhoitat mielesi siiheksi kun et enää stressaa, hermoile ja jännitä. Kyllä se joulu tulee vähemmälläkin stressillä! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!