tiistai 15. joulukuuta 2020

Luukku 15: Pipari vai torttu?

Joulun yksi isoimmista kysymyksistä on luonnollisesti se kumpi nyt meille maistuu mielummin. pipari vai torttu. Ja pipareilla tarkoitetaan tässäkin tapauksessa vain niitä ruskeita pipareita. Muut joulun pikkuleivät ovat sitten niin, nimenomaan pikkuleipiä. Hannatädit, herrasväen leivät, lusikkaleivät ja ässät ovat pikkuleipiä. Ruskeat piparit ovat vain pipareita. Minua on häirinnyt että jouluna puhutaan pipareina vain ruskeista pipareista mutta se varmasti johtuu tuosta että muut joulun vastaavat herkut ovat pikkuleipiä. 

Mutta nyt siihen itse kysymykseen, kumman otat suuhun mielummin piparin vai tortun? No minun on pakko vastata tähän niin että kumpikaan ei kuulu jouluna minun ykkösherkkuini. Tapojen ja perinteiden mukaan sekä ruskeita pipareita että torttuja on jouluna oltava vähän mutta eivät ne silti ole jouluna ykkösherkkujani. Monet muut pikkuleivät ovat parempia kuin ruskeat piparit. 

Leivoin ruskeat piparit tänä vuonna Cafe Laurellista tilaamastani valmistaikinasta.


Ja toisin kuin lähes muut leivonnaiset jouluna niin ruskeat piparit ja tortut tein ja teen tänä vuonna leipomon ja kaupan valmiista taikinasta. Ruskeiden pipareiden taikinan tilasin hämeenlinnalaisesta leipomokahvilasta Cafe Laurellista ja paistoin taikinan itse sitten pipareiksi. Joulutorttutaikinan tulen sitten lähempänä joulua ostamaan kaupasta, ja valintani tänäkin vuonna taikinan valmistajaksi on varmastikin Myllyn paras. Onko niitä muita taikinan valmistajia edes? 

Mutta siihen varsinaiseen kysymykseen en ole vieläkään vastannut. No siihen vastaukseni on että joulutorttu maistuu minulle sittenkin piparia enemmän. Joulutorttuun saa nykyään tungettua niin monia erilaisia hillojakin että tulee kivaa vaihtelua jos tavallinen luumuhillo alkaa kyllästyttämään. 

Ensimmäiset joulutortut söin tänä vuonna marraskuun lopussa.


Mutta onneksi jouluna on muitakin herkkuja kahvipöydässäkin kuin ruskeat piparit ja joulutortut. Kumpikaan ei kuulu suursuosikkeihini nimittäin ja joulu ei todellakaan olisi niin hieno juhla jos kahviherkut olisivat vain nuo kaksi leivonnaista. Ovathan nämäkin hyviä mutta kun jouluna on monta muuta parempaa herkkua. 

Ja ruskeat piparithan minä olen tänä vuonna jo tosiaan paistanut. Joulutortut paistan siten että paistan aina kerralla sen määrän mitä syön. Tykkään joulutortuista vain vastaleivottuina ja onneksi torttuja saa kyllä nopeasti sitten loihdittuakin valmistaikinasta. 

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!