lauantai 19. joulukuuta 2020

Luukku 19: 15 joulufaktaa minusta

Hyvät huomenet, 

Nyt voidaan sitten laskea jo jäljellä olevat yöt tämän vuoden jouluaattoon yhden käden sormin. Tänään kun on jo joulukuun 19. päivä ja öitä jouluaattoon on jäljellä enää 5 yötä. Koska on joulukuun 19.päivä niin on aika avata myös joulukalentereista luukku numero 19. Luukussa numero 19 täällä Viltsun nurkkauksessa kerron 15 satunnaista joulufaktaa minusta itsestäni.  



15 joulufaktaa minusta...

1. Olen nyt 36-vuotias ja olen tähän mennessä viettänyt kaikki joulut lapsuuden kodissani Parolassa. Nyt tänä vuonna vietän ensimmäisen jouluni omassa asunnossani ja vietän joulun ensimmäistä kertaa yksin.

2. Minusta lanttulaatikkoa ei kuulu tarjota kuumana, eikä myöskään täysin kylmänäkään. Lanttulaatikko on parhaimmillaan huoneen lämpöisenä.

3. En tykkää joulun ruskeista pipareista kovinkaan paljon, mutta ne kuuluvat silti joulun viettoon ja tuleehan niitä paistettaessa asuntoon ihanaa joulun tuoksua. Pakkohan niitä onkin joka joulu jonkin verran paistaa.

4. Minulle omista joulun leivonnaisista se ehdoton ykkönen on itse tekemäni bebe-leivokset. Bebet eivät välttämättä ole niitä perinteisimpiä joulun leivonnaisia mutta ne ovat aah, niin suussa sulavan herkullisia. Tein niitä viime jouluksi ja teen nytkin. Myös pääsiäiseksi niitä tänä vuonna paistoin.

5. En tiedä tarkkaa rahamäärää mutta yllättäen tänä vuonna minulla kuluu joulun viettoon enemmän rahaa kuin parina aiempana vuonna. Parina aiempana vuonna jouluun on kulunut rahaa noin 350 euroa, nyt tuo summa on hieman korkeampi. Näin luulen. Summaa nostaa se että olemme muutamana aiempana vuonna tehneet joulun isän kanssa yhdessä ja jakaneet kulut suunnilleen tasan, nyt olen joutunut hommaamaan kaiken yksin kun vietän joulunkin yksin. Mistään en silti halunnut tinkiä.



6. Lumiukko-animaatio ei kuulu omiin joulun perinteisiin. Joskus olen sen katsellut mutta minun mielestäni siinä ei ole muuta hyvää kuin se tunnusmusiikki.

7. Tapoihini kuuluu leipoa ja laittaa ruokaa runsaasti jouluksi. Tämän ovat varmaan tuttunikin huomanneet. Mutta minkä sitä luonnolleenkaan voi? Tänä vuonna minua on erityisesti huolettanut sitten se kuinka kaikki ruoat ja herkut tulee ajoissa syötyä etteivät ne pilaannu mutta onneksi minulla on edes pakkanen. Ja pakkasessa monet tuotteet säilyvät melko kauan. Joulukuussa vietän varmaan nykyään kerralla enemmän aikaa kotikeittiössäkin kuin muina kuukausina yhteensä!

8. Koen olevani jonkin verran lapsenmielinen kun aina innostun joulustakin näin paljon. Mutta mielestäni aikuisenkin on hyvä säilyttää pieni lapsi sisällään asumassa. Sitä sanotaan että joulunakin aikuinen saa olla lapsi mutta mielestäni myös välillä muulloinkin. Pilkettä silmäkulmaan vaan, ei elämä ole niin vakavaa. Eikä sen tarvitse olla vakavaa aikuisellekaan aina.

9. Nukun aina huonosti joulua edeltävinä ”viimeisinä” öinä. Luulin että tämä vuosi olisi poikkeus mutta näemmä ainakin viime yönä nukuin vähän kehnosti. Niin se jouluinnostus vaan herättää ajoissa ylös. Tänäkin vuonna!

10. Tykkään enemmän antaa lahjoja kuin saada niitä. Tykkään lähimmäisten yllättämisestä ja ilostuttamisesta. Aina ei kuitenkaan hankkimani lahjat ole olleet menestyksiä. Muistan senkin kerran kun hankittiin veli-vainaan täysin samasta suomussalmelaisesta divarista isälle lahjaksi Täällä pohjan tähden alla-kirjasarja! Veli oli sitten minulle vähän kiukkuinenkin, olisihan minun pitänyt tietää että veljeni sen kirjasarjan isälleni hankkii…

11. Valmistan porkkana- ja lanttulaatikoy aina valmissoseesta. Mielestäni näistä laatikoista tulee kyllä maukkaita soseeistakin tehtynä ja pääseepähän hieman helpommalla.



12. Haaveilen että saisin viettää joskus joulun jossain täysihoitolassa jossa joulun ateriatkin olisi valmiiksi katettuna. Tai sitten haluaisin viettää joulun Lapissa.

13. En haluaisi tehdä palkallisia töitä jouluna. Ja nautin kun tänäkin vuonna sain joulun ajalle peräti viisi vapaapäivää peräkkäin. Minulle joulu on niin tärkeä juhla etten mielelläni töitä silloin tee. Muina juhlapyhinä voin yhtä hyvin olla kyllä töissäkin, mutta en jouluna. Ja en minä kovin montaa kertaa ole töitä jouluna tehnytkään. Kahtena vuonna pääsin jouluaatto-aamuina yövuoroista.

14. Tykkään jouluna syödä enemmän kalaruokia kuin joulukinkkua. Kalaruoat ovat muulloinkin suosikkejani. Kinkusta en oikeastaan niin paljoa edes välitä mutta kyllä sitäkin muutaman siivun verran pitää silti jouluna olla.

15. ...Josta päästäänkin siihen faktaan että en ole koskaan itse paistanut joulukinkkua. Enkä paista tänäkään vuonna. Joskus haaveilen että saisin kokea sen kinkunkin paiston mutta sitten kuitenkin… Syön kinkkua sen verran vähän että ei ole järkevää paistaa isoa kinkkua. Menen tämänkin joulun muutamalla valmissiivulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!