maanantai 7. joulukuuta 2020

Luukku 7: Lempparijoululaulun valitseminen on vaikeaa

Minä suorastaan rakastan kuunnella joululauluja. Ja näin joulukuussa niitä tulee paljon kuunneltuakin, joko Spotifysta tai sitten kuuntelen paljon radioasemia Jouluradiota tai Radio Aaltoa jotka soitattavat paljon joulumusiikkia. 



Se on kuitenkin liki mahdoton tehtävä laittaa joululauluja paremmuusjärjestykseen. Silloin kun pitäisi valita mikä joululaulu on paras kaikista niin iskee kova valinnan vaikeus. Hienoja ja tunnelmallisia joululauluja on niin monia. Ennen olen pitänyt Vesa-Matti Loirin tulkitsemaa Näin sydämeeni joulun teen-kappaletta ehdottomasti parhaimpana joululauluna mutta enää en ole tämänkään asian vuoksi ihan niin ehdoton. Minun lempijoululauluni voisi aivan yhtä hyvin olla joku muukin, esimerkiksi laulujen Tonttu, Varpunen jouluaamuna, Sylvian joululaulu, Tulkoon joulu ja Joulumaan joukosta.

Marras- joulukuun vaihteessa aloitan yleensä kuuntelemaan joululauluja ja kuuntelen niitä sitten ainakin seuraavan kuukauden ajan todella aktiivisesti. Minulla on ollut tapana myös käydä jossain joulukonsertissa tai kauneimmat joululaulut-tilaisuudessa viime vuosina, mutta nyt tämän koronan takia on tämäkin perinne kai katkeamassa? Viime vuosina olen käynyt ainakin Katri Helenan, Vesa-Matti Loirin, Arja Korisevan, Paula Koivuniemen, Suvi Teräsniskan ja Leningrad Cowwoysin joulukonserteissa sekä Hevisaurusten joulushow:ssa ja kävin pari vuotta sitten myös Raskasta joulua-konsertissa. Lisäksi olen känyt myös muutamana kertana laulamassa kirkossa kauneimpia joululauluja. 

Monet varsinkin vanhemman kaartin joululauluista ovat niin kauniita. Ne koskettavat mieltä ja pistävät muistelemaan menneitä ja pistävät myös ajattelemaan. Esimerkiksi yhtä lempijoulukappalettani Näin sydämeni teen-kappaletta on hienoa kuunnella aina ennen kuin käy nukkumaan jouluaatto-iltana. Tällöin voi vaikka miettiä joulun merkitystä ja muistella juurikin edesmenneitä läheisiään ja menneitä jouluja.



Joululaulut kuuluvatkin olennaisesti joulun viettoon ja ne nostattavat joulun tunnelmaa. Joululaulujen arvoa nsotattaa paljon sekin että niitä esittää moni maamme tähtiartisti kuten Katri Helena, Vesku Loiri, Suvi Teräsniska, Juha Tapio ja Paula Koivuniemi.  

Tänä vuonna on huomioitava myös sekin että yksi maamme parhaimmista joululaulujenkin sanoittajista eli Veksi Salmi menehtyi nyt syksyllä. Näin sydämeeni joulun teenhän oli nimenomaan Salmen sanoittama joululaulu ja tänä jouluna varmaan kuuntelenkin kyseistä kappaletta erityisellä hartaudella. Muita Veksi Salmen sanoittamia joululauluja on muun muassa Hei mummo ja Tähti tähdistä kirkkain.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!