keskiviikko 9. joulukuuta 2020

Luukku 9: Luonto on vahvasti läsnä joulun vietossa

Suomalainen luonto on kaunis. Luonto on vahvasti läsnä myös joulun vietossamme.Jo yksi joulun kiinnostavimmista kysymyksistäkin on se, millainen sää ulkoilmassa ja luonnossa vallitsee. Onko jouluna lunta maassa vai onko edessä musta joulu. Kysymys tuntuu vaikuttavan paljon joulutunnelmaammekin ja kysymystä pyöritellään joulun alla monesti myös mediassa. 

Meteorologit tutkivat ja tekevät ennusteitaan siitä, kuinka todennäköisesti jouluna on lunta maassa. Nythän ennusteet ovat kai lupaamassa maahamme valkeaa joulua? 




On se luonto kyllä muutenkin joulun vietossa läsnä kuin vain sään ja mahdollisen lumen muodossa. Joulupukki lentelee jouluisin taivaalla porojensa kanssa. Joulupukin tunnetuin poro on tietenkin punanenäinen Petteri Punakuono.

Jouluisin kanniskelemme pirtteihimme myös kälyisen kuusen vuosi toisensa perään ja koristelemme sen jos milläkin härpäkkeellä. Joulukuusen lisäksi saatamme koristaa pirttejämme, niin omiemme kuin muidenkin sisätiloja erilaisilla joulukukkasilla. Kuten vaikkapa hyacinteilla ja joulutähdillä.

Luonto näkyy myös joulun ruokapöydässä, jossa usea eläinkunnantuote on joulun kunkkutuote. Tällaisia ruokia ovat muun muassa kinkku, kalkkuna ja monet kalatuotteet, kuten lohet ja lipeäkala. 

Ulkotilojen ja luonnon koristelu on meille myös jouluisin tärkeää. Talojen ulkotilat ja monet muut luonnon paikat koristellaan lukuisin valokoristein ja valoköynnöksin. Ja, jos ulkona sattuu olemaan jouluna lunta, niin silloin varsinkin monet innostuvat riehumaan ulkotiloissa ja harrastamaan varsin talvisia aktiviteetteja, kuten mäen laskua ja lumisotaa. Ja saattaa sinne pihalle ilmestyä muutama lumiukkokin koristeeksi sekä säiden edelleen niin salliessa niin lumi- ja jäälyhtyjä.




Nouseehan jouluisin tapetille myös nuo pikkulinnut, joita myös jouluisin jalomielisinä muistamme talipalloilla. Tällaisia pikkulintuja ovat vaikkapa varpuset ja punatulkut. Eräästä varpusesta tehty laulu on myös yksi suosituimmista joululauluistamme.

Luonto näkyy vahvasti joulun vietossa. Vaikka monena jouluna on kyllä käynyt kuitenkin varsin usein niin, että sitä on tullut vietettyä joulua vain sisätiloissa herkkujen ääressä. Ja ulkoilma on tullut tutuksi kurkkimalla lähinnä vain ikkunasta ulos.

Blogiteksti on alunperin julkaistu joulukuussa 2013 myös minun ylläpitämssäni Viltsun joulukalenteri-blogissa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!