maanantai 25. tammikuuta 2021

Talvi on kai haastavin vuodenaika

Minulle toisaalta talvi on se ja sama. En ole mikään talven ystävä mutta en toisaalta sitä niin ekstra paljon inhoakaan. Ja osaa talven kelejä vastaan voi tapella oikeanlaisella asenteella ja hyvällä, lämpimällä pukeutumisella. Tänä talvena nyt ei onneksi ole paljoa ollut vielä kovia pakkasia mutta silloin harvoin kun niitä on ollut niin on niistä kyllä selvinnyt kun on pukeutunut hyvin ja oikein. 

Oma lukunsa talvella on myös sitten nämä jäiset kelit. Kun tien pinnat ovat todella liukkaat niin saa olla todella varovainen ettei kaadu. No, onneksi jäisillekin teille on olemassa omat turvavälineensä. Ja minultakin löytyy nastakengät. Ostin kyllä omat nastakengät jo keväällä 2019 joten en tiedä enää kuinka tehokkaat ja ennen kaikkea pitävät ne ovat. Pitäisikö niihin mahdollisesti vaihdattaa jo nastat? Mutta joka tapauksessa, onneksi jäisillekin keleille on olemassa omat turvavälineensä ja se helpottaa kulkemista jäisillä teillä. 

Tänä vuonna on ollut kyllä vaihteeksi sitten kunnon talvi ja montaa talveen kuuluvaa keliä on jouduttukin kokemaan. Välillä on ollut kovia pakkasia (tosin vielä onneksi sittenkin harvoin), välillä on tien pinnat olleet jäisiä ja toisinaan on ollut kova lumisade ja on ollut kovaa tuiskua ja viimaa. Sitten niin kuin nyt niin on hieman tuollaista loskaa tuolla ulkona pihoilla ja teillä. 

Ja minäkin liikun ja etenkin kävelen näin talvellakin tuolla ulkona paljon joten monet näistä talven keleistä ja olomuodoista ovat tulleet minulle todellakin tutuiksi. Muutenkin kuin vain katsomalla ulos ikkunasta. Minulla on kyllä fillarissa nastarenkaat mutta olen nyt jo melko pitkään nähnyt järkeväksi kulkea työmatkat kävellen. Kun minulla on polkupyörässä ohuet renkaat niin sillä on vaikea kulkea tuolla jos vähänkään on epätasaiset tiet. Kun eihän ne nastarenkaatkaan pidä jos ne eivät saa pitävää otetta tiestä.

Pahinta tänä talvena on minulle oikeastaan ollutkin pari kertaa vallinneet kovat lumimyräkät, tuiskut ja viimat sekä tänäänkin tuolla teillä ja pihoilla ollut loska. Kovaa lumimyräkkää vastaan on vaikea suojautua ja se tekee kyllä liikkumisesta haastavampaa kun joutuu sitä myräkkää vastaan käveleen. Liikkumista vaikeuttaa myös tuo loska, kun maa meinaa pettää ja lipsuu jalkojen alla. Loskakelillä on vaikeahko liikkua. Silti liikuin siellä tänäänkin kävellen jopa kuusi kilometriä mutta olihan se kävely paikka paikoin haastavaa.

Jos vertaa talvea muihin vuodenaikoihin niin on talvella kenties enemmän näitä haastavia kelejä ja ilmoja. Talvella on pihoilla ja teillä välillä jopa luonnosta johtuvista syistä vaikeahko kulkea ja eihän esimerkiksi ainakaan loppukeväästä, kesästä ja syksystä tällaista ole. Talvi on lähes kokonaan oma lukunsa. Mutta taistellaan talvenkin läpi, eiks jeah? Varmaan viimeistään jo kahden kuukauden päästä helpottaa taas!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!