tiistai 12. maaliskuuta 2013

Älä tule paha teksti. Tule hyvä teksti.

Mistä hyvät tekstit syntyvät? Mistä on kiinnostavat jutut tehty? Kuinka kiinnostaa niin kiinnostavasti, että sokea-Reettakin kaivaa innoissaan näkökykynsä takaisin ja alkaa lukemaan sepustustasi?

Tekstin alku on A ja O. Otsikko, ingressi ja tekstin ensimmäiset lauseet tempaavat lukijasi joko tarinaasi mukaan tai sitten hylkäävät sen! Tekstin tuottaminen on raakaa peliä. Lukija ei paljoa tunteita ajattele, kun hän hylkää tekstin. Jos kirjoitus on kuiva, niin se on klikkaus ja näkemiin!

Kuinka sitten kirjoittaa kiinnostavasti? Mukaansa tempaavasti? Siten, että lukijat haluavat lukea kertomasi tarinan otsikosta loppupisteeseen asti? Ja lopussa kysyvät, joko se päättyi?

Ensiksi, ota aina kirjoittaessasi huomioon, mihin kirjoitat. Jos raapustat tekstiä johonkin joukkoviestimeen, niin kirjoitat silloin aina lukijoillesi. Et itsellesi, etkä niille söpöille, lutuisille toimitusfrendeillesi tai seuroille tai muille tahoille vaan lukijoillesi.

Sinun on otettava tämä asia huomioon kirjoittaessasi ja nostettava tekstisi alkuun mahdollisesti ne lukijoitasi eniten kiinnostavat asiat ja näkökulmat.

Alku on tekstissäsi muutenkin tärkeä. Kiinnostava alku on hyvän jutun elinehto. Alussa pitää olla draivia ja väriä. Alku räjäyttää teksteissä pankin heti! Niin kuin tässä blogitekstissä. Kiinnostavat kysymykset heti kärkeen ja lukija jatkaa lukemistaan. Hän janoaa tietää vastaukset kysymyksiin!

Siinä on nyt hyvä alku, mitäs tämän jälkeen? Kysyi se aikamiespoika, kun oli vihdoin päässyt riisuutumaan sen friiaamansa flikkansa kanssa.

Mielenkiintoisen alun jälkeen tekstin on jatkuttava loppupisteeseen asti johdonmukaisesti. Tekstissä on säilyttävä punainen lanka alusta loppuun saakka ja sen on kerrottava haluttava sanoma selkeästi. Niin, että sen kaikki lukijat ymmärtävät.  

Ja se lukijoiden ymmärtämään saaminen on olennainen asia. On sanonta, jonka mukaan tekstit on kirjoitettava siten, että se Alavuudellakin asuva mummo ymmärtää kaiken kirjoituksestasi. Lukijoita ei saa aliarvioida, mutta ei niitä saa yliarvioidakaan.

Älä käytä liian hienoja sivistyssanoja! Ei ole tarkoitus, että kohennat omaa egoasi tekstisi avulla vaan tarkoitus on tuottaa lukijoille kiinnostavaa ja ymmärrettävää tekstiä. Se ei ole lukijoiden hyvää palvelemista, jos he joutuvat klikkaamaan sivistyssana-sivustolle tekstisi vuoksi.

Lukijat on syytä ottaa huomioon mietittäessä myös tekstin sisältöä. Muista, kirjoitat lukijoille! Minä esimerkiksi olen toiminut Jatkoaika.comin toimituksessa kolme kautta ja en miellä enää itseäni HPK-faniksi.

Olen toimittaja. Olen se pirun rakkikoira, joka seuraa tarkkaan sekä HPK:n tapahtumia, että kansan ääntä. Pyrin toimimaan siinä välissä tiedon välittäjänä. Seuraan aktiivisesti Jatkoajan keskustelupalstaa, en sen vuoksi, että tahdon sinne kirjoittaa vaan sen vuoksi, että tiedän, mistä kansa puhuu.

Se kansaa myös kiinnostaa. Ja yritän mahdollisuuksieni mukaan näistä kiinnostavista aiheista kirjoittaa juttuja kansalle. Tämä on se yksi isoimmista jutuista, joka tekee toimittajan harrastuksestani niin helvetin mielekkään. Eräänlainen peli, onnistutko tuottamaan kansaa kiinnostavia juttuja?

Muista kuitenkin, tuottamaasi viestintään ei ole vaikutusvaltaa vain lukijoilla! Kiinnostavan jutun saat sitenkin aikaan, kun päätät vaikka itse juttusi aiheen ja muotoilet sen kiinnostavaan muotoon. Tuot vaikka tekstissäsi jotain uutta esille. Jotain sellaista, joka ei julkisuudessa tai kansan huulilla ole liiemmin pyörinyt.

Esimerkkinä: YLE Häme teki syksyllä jutun HPK:sta, jossa se kartoitti Kerhon kiinnostavuutta oy-muotoon muuntautumisesta. On kyseinen puheenaihe pitkään ollut aina välillä jo pinnalla, mutta ei ollut tuolloin. YLE nosti sen esille ja juttu kiinnosti ainakin minua.

Kiinnostava teksti herättää myös keskustelua. Siinä on jokin värikäs, kenties valtavirrasta eriävä mielipide ja se on ytimekkäästi muotoiltu. Tekstissä ei ole jaaritteluja tai empimisiä vaan on suoraan ilmaistu asiat niin kuin ne on. Jos Jarkko Ruutu on hullu, se on hullu. Eikä näin: Mun mielestä Jarkko Ruutu voi olla vähän hullu.

Kirjoittajan on oltava rohkea ja luotettava itseensä ja sanomaansa! Perkele, on saatava koko maapallo vakuuttuneeksi siitä, mitä kirjoitat!

Kiinnostava teksti herättää myös muulla tavoin keskustelua kuin pelkän värikkään kommentin vuoksi. Jos tuot tekstissäsi vaikka esille jotain tärkeää ja uutta tietoa, niin se herättää keskustelua. Ja aina silloin, kun teksti herättää keskustelua, se on kiinnostava.  

Esimerkiksi minä tein jutut Jatkoaikaan viime keväänä Risto Korpelasta ja HPK:n taloustilanteesta. Ne olivat tärkeää ja uutta tietoa lukijoille ja saivat aikaan keskustelua Jatkoajan keskustelupalstalla. Ne olivat kiinnostavia tekstejä.

Siinä tarinaa siitä, kuinka saat sisällön avulla tekstistäsi kiinnostavan. Mennään sitten kirjoitustyyliin.

Vältä pitkiä, kangertelevia lauseita. Kirjoita mahdollisimman lyhyillä lauseilla ja selkeästi. Lyhyet lauseet lisäävät tekstin rytmikkyyttä ja sujuvuutta. Ja nämä lisäävät puolestaan lukijoiden viihtyvyyttä tekstisi parissa.

Lisää väriä tekstiisi saat myös sanavalinnoilla, synonyymeilla, vertauskuvilla ja erilaisilla kuvailuilla. Vaikka näin:

"Hermoni sauhuavat, pitäisi jotain saada raapustettua paperille aiheesta kuinka kirjoittaa kiinnostavasti. Olen miettinyt asiaa jo pitkään, mutta nyt vasta innostuin kirjoittamaan aiheesta. Imeskelen ohessani peukaloani suussani ja koitan pohtia vastausta kysymykseen. Miten kirjoittaa kiinnostavasti. Aihe on minulle tärkeä ja sen vuoksi se on kiinnostava. Näkemyksiä syntyy sukkelaan paperille. Aivoni tuottavat ajatuksia mieleeni yhtä nopeasti kuin se punainen ferrari liikkuu siellä f1-radalla. Asunnossani on intohimoinen tunnelma!”

Ja intohimo! Se on kirjoittajan tärkein työkalu. Kun sinulla on kirjoittaessasi palava halu tuottaa tekstiä, niin se tulee esille siitä ja nostaa rutkasti tekstisi osakkeita. Kirjoita vain silloin, kun aidosti haluat. Jos se on vain mahdollista.

Loppuun vielä yksi asia, älä liikaa pitkitäkään tekstiäsi. Älä tuo siinä esille liikaa faktoja tai näkemyksiä, sillä on vaara, että tekstisi huononee pitkittämisen vuoksi. Niin kuin nyt, minulla olisi tähän aiheeseen enemmänkin sanottavaa, mutta jätän ne kirjaamatta. Nyt teksti on sujuva. 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä rohkeasti kommenttia!